Stemmen hoe werkt dat?
Hoe werkt stemmen bij de verkiezingen?
- Uiterlijk 2 weken voor de verkiezing ontvang je jouw stempas.
- Neem jouw stempas en een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau.
- Op het stembureau lever je jouw stempas in. Laat ook je identiteitsbewijs zien aan het stembureaulid.
- Op het stembureau krijg je een stembiljet. Hierop staan alle lijsten (partijen) die meedoen aan de verkiezing. Ook staan hierop alle kandidaten op wie je kunt stemmen.
- Het stembiljet neem je mee in het stemhokje. De stemming is geheim. De stemhokjes in het stemlokaal staan zo, dat niemand kan zien op wie je stemt. Alleen mensen met een lichamelijke beperking mogen hulp krijgen in het stemhokje.
- Met een rood potlood kleur je het rondje in voor de naam van de persoon op wie je wilt stemmen.
- Je kunt het stembiljet ook leeg laten. Dat heet blanco stemmen.
- Vouw het stembiljet zo op dat niemand jouw keuze kan zien.
- Hierna stop je het stembiljet in de stembus.
Bekijk de stappen in beeld en tekst. Stemmen: hoe werkt dat? | Publicatie | Rijksoverheid.nl
Blanco stemmen
Wil je geen kandidaat kiezen, maar wel jouw stemrecht gebruiken? Dan kun je een blanco stem uitbrengen. Je gaat dan wel naar het stemhokje, maar kiest geen kandidaat. Je vult dus niets in op het stembiljet.
Jouw blanco stem heeft geen invloed op de zetelverdeling. Een blanco stem of een niet-uitgebrachte stem gaat dus niet naar de grootste partij. Een blanco stem telt wel mee bij het bepalen van de opkomst van de verkiezing.
Verkeerd ingevuld stembiljet of vergissing
Je kunt bij het stemmen één kandidaat per stembiljet kiezen door het bijbehorende vakje rood te kleuren. Als je meerdere vakjes inkleurt of iets op het stembiljet tekent of kleurt, is jouw stembiljet ongeldig. Jouw stem telt bij het tellen dan alleen mee voor de berekening van de opkomst. Heb je per ongeluk jouw stembiljet ongeldig gemaakt of heb je je vergist? Dan mag je eenmalig om een nieuw stembiljet vragen.