Hulp, opvang en huisvesting
-
Opvang en huisvesting
- Wat zijn de gemeentelijke opvanglocaties en bereikbaarheid voor Oekraïense vluchtelingen?
Locatie Bevrijdingsweg Eikelhof
Op deze locatie vangen we vanaf 12 mei 2022, vluchtelingen op.
Sekkelanden Boskamp
Er zijn hier enkele woningen beschikbaar voor Oekraïners.
Voormalige gebouw Rabobank Wijhe, Oranjelaan 10
Vanaf de tweede helft van januari 2023 zijn hier maximaal 64 plaatsen beschikbaar.
De locatie is vanaf de opening 24/7 telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 06-25374568. Voor reguliere vragen over de opvanglocatie graag bellen tijdens kantooruren. De heer Willem Letwory en mevrouw Linet Poelhekke zijn de locatiemanagers. Zij zijn het aanspreekpunt voor zowel de Oekraïners als omwonenden. Je kunt hen bereiken via het telefoonnummer van de locatie.
Op de locatie is 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Bij herhaalde overlast kun je contact opnemen met de politie via 0900-8844. Zijn de hulpdiensten direct nodig? Bel dan 112.Aanleunwoningen Averbergen Olst
Deze woningen staan op de nominatie om gesloopt te worden. Enkele woningen zijn tot die tijd beschikbaar voor OekraÏners.
Groenling Olst
Aan de Groenling is één woning beschikbaar voor OekraÏners.
Wil je helpen, bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk, een plek in je vereniging of een baan? Dan kun je dat doorgeven aan de gemeente via telefoonnummer 14 0570 of via e-mail oekraine@olst-wijhe.nl.
- Moeten Oekraïense vluchtelingen die in Olst-Wijhe verblijven zich inschrijven bij de gemeente?
Inwoners van Oekraïne die in Olst-Wijhe verblijven kunnen zich in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Olst-Wijhe laten inschrijven als ze een ID-bewijs of paspoort laten zien waaruit blijkt dat ze de Oekraïense nationaliteit hebben. Dit hoeft geen biometrisch paspoort te zijn. Zij krijgen dan een burgerservicenummer (BSN). Dat is onder meer nodig als zij hier willen werken of gebruik willen maken van diensten van Nederlandse overheidsinstellingen.
Oekraïense volwassenen die geen paspoort of ID-bewijs hebben kunnen niet direct ingeschreven worden door de gemeente.
Zij moeten eerst contact opnemen met de Oekraïense ambassasade voor een ID-bewijs. Met dit legitimatiebewijs kunnen zij zich wel laten inschrijven.
Dit geldt niet voor kinderen. Zij kunnen zonder legitimatiebewijs ingeschreven worden als ze met een ouder in Nederland zijn.Meer informatie over het inschrijven in de BRP is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
Afspraak maken?
Bel met telefoonnummer 14 0570
- Waar vind ik de privacyverklaring omtrent cameratoezicht op de oranjelaan in Wijhe?
Deze vind je hier
Privacyverklaring cameratoezicht gemeentelijke opvanglocaties Oranjelaan Wijhe
Ви можете знайти це тут
- Hoe zit het met de verblijfsrechten van Oekraïners in Nederland?
Lees hier meer over in de richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïners op Europadecentraal.nl.
- Bij wie kan ik terecht als ik vluchtelingen in huis wil nemen?
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. De voorkeur gaat uit naar centrale opvanglocaties waar mensen steun bij elkaar kunnen vinden en waar goede centrale voorzieningen te organiseren zijn.
Oekraïners mogen natuurlijk ook logeren bij vrienden, familie of kennissen. Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen; dat is hartverwarmend. Waarschijnlijk heb je als (potentieel) gastgezin vragen over deze opvang.
Vang jij vluchtelingen op? Meld je dan bij onze gemeente via telefoonnummer 140570.
Lees ook de handreiking voor particuliere opvang op de site van de Rijksoverheid.
- Waar kunnen alleenreizende kinderen terecht?
Oekraïense kinderen die zonder hun ouders naar Nederland zijn gevlucht, komen in een gastgezin. Het is belangrijk dat het gastgezin voor deze kinderen een veilige plek is. Daarom bekijkt de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) of dat inderdaad zo is.
- Krijg ik ook een financiële vergoeding als ik vluchtelingen in huis neem?
Gastgezinnen ontvangen geen vergoeding van de overheid.
Wanneer het opvangen van vluchtelingen tijdelijk is, zijn er geen gevolgen voor toeslagen, gemeentelijke belastingen of uitkeringen (bijstand of AOW).Vluchtelingen worden op basis van de Participatiewet niet meegeteld als kostendelende medebewoner. Over het algemeen wordt een richtlijn van 6 maanden gehanteerd als termijn om nogmaals te beoordelen of het nog steeds tijdelijk is. Het langdurig opvangen van Oekraïense vluchtelingen kan op termijn wel effect hebben op toeslagen, uitkeringen en gemeentelijke belastingen.
Vluchtelingen die ingeschreven staan in Olst-Wijhe ontvangen leefgeld van de gemeente. Daarom is het belangrijk dat vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, zich zo snel mogelijk registeren bij de gemeente.
- Heeft het gevolgen voor mijn uitkering als ik vluchtelingen uit Oekraïne opvang?
Nee. Dit heeft geen invloed op uw bijstandsuitkering. De gemeentelijke belastingen blijven ook hetzelfde en de kostendelersnorm wordt niet opgelegd.
Wel moet u aan de gemeente doorgeven dat u een vluchteling in huis heeft genomen.
Zowel van de hoofdbewoner als van de persoon in kwestie moet het de intentie zijn om de situatie zo kort mogelijk te laten duren. Het is aan de gemeente om vast te stellen of er sprake is van tijdelijk verblijf. Over het algemeen wordt een richtlijn van 6 maanden gehanteerd als termijn om nogmaals te beoordelen of het nog steeds tijdelijk is.- Hoe lang mag ik als AOW'er een vluchteling in huis nemen zonder gevolgen voor mij AOW uitkering?
AOW-gerechtigden kunnen voor een half jaar een vluchteling in huis nemen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de uitkeringshoogte.
De AOW-gerechtigden moeten deze deze verandering in de leefsituatie wel direct melden bij de Sociale Verzekeringsbank.
-
Hulp en spullen voor Oekraïense vluchtelingen
- Waar vind ik als Oekraïner of helper informatie op vragen?
RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
Op forrefugees.vluchtelingenwerk.nl verzamelt Vluchtelingenwerk alle informatie voor gevluchte Oekraïners die al in Nederland zijn:
- Informatie voor gevluchte Oekraïners in Nederland (NL)
- Information for refugees from Ukraine (English)
- Інформація для біженців з України (Oekraïens)
- Информация для беженцев из Украины(Russisch)
Informatie over de zorgverzekeringen in de Oekraïense taal is te lezen op de Zorgverzekeringslijn.
- Is er een speciale hulplijn voor vluchtelingen?
Het Rode Kruis is een WhatsApp-hulplijn gestart voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland vluchten. De hulplijn is bereikbaar voor praktische vragen. Je kunt jouw vraag in het Oekraïens, Russisch, Engels en Nederlands inspreken. Een vrijwilliger neemt dan zo snel mogelijk contact met je op in de gewenste taal. Je kunt ook via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar 06 - 48 15 80 53.
Kijk voor meer informatie in het Oekraïens op www.rodekruis.nl/ukrainian
- Hoe kan ik het ministerie van Buitenlandse Zaken bereiken?
Het ministerie is dag en nacht telefonisch te bereiken op +31 247 247 247. Vragen kunt u ook stellen via WhatsApp op nummer +31 620 826 032.
- Mijn familie woont in Oekraïne. Wat kan de gemeente doen voor mijn familie?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan helaas alleen iets betekenen voor familieleden met de Nederlandse nationaliteit. Het belangrijkste is: zorg ervoor dat uw familieleden aan de ambassade laten weten dat deze in Oekraïne zijn en hoe we hen kunnen bereiken. Zij krijgen dan van het ministerie van Buitenlandse Zaken bericht als er iets verandert. Zij kunnen dit doen via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.
- Kan ik spullen doneren?
Ja, dat kan bij Salland voor Oekraïne.
- Ik wil graag hulp bieden, bij wie kan ik terecht?
Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend! Kijk voor meer informatie op: