Aanjaagsubsidie nieuwe maatschappelijke initiatieven
Wij geven nieuwe maatschappelijke initiatieven graag een steuntje in de rug. Daarom hebben wij de Aanjaagsubsidie nieuwe maatschappelijke initiatieven. Projecten op het gebied van recreatie, toerisme en cultuur en projecten die bijdragen aan de leefbaarheid in onze dorpen kunnen deze subsidie aanvragen. Hierbij gaat het om bijzondere, vernieuwende projecten en activiteiten die uiteraard in onze gemeente plaatsvinden.
Dit heb je nodig bij het invullen van een aanvraagformulier:
- DigiD of e-herkenning
- begroting en dekkingsplan voor de kosten van de activiteit/het product
Als je voor het eerst subsidie aanvraagt:
- statuten of oprichtingsakte
- meest recente jaarverslag
- uittreksel Kamer van Koophandel
Let op: het is helaas niet mogelijk om het formulier tussentijds op te slaan.
Direct regelen
Wet- en regelgeving
Aanvraag
Vraag een eenmalige subsidie aan voor een nieuw maatschappelijk initiatief. Nadat je jouw aanvraag hebt verstuurd, ontvang je een bevestiging. Wij nemen jouw subsidieaanvraag in behandeling.
Termijn
Deze aanjaagsubsidie kun je het hele jaar door aanvragen, maar ten minste 8 weken voor aanvang van de activiteit. Is je aanvraag volledig? Dan krijg je binnen 8 weken bericht of je de subsidie krijgt.
Voorwaarden
Met de Aanjaagsubsidie nieuwe maatschappelijke initiatieven geven wij initiatieven graag een steuntje in de rug. Je kunt deze subsidie aanvragen voor projecten op het gebied van recreatie, toerisme en cultuur en projecten die bijdragen aan de leefbaarheid in onze dorpen. Hierbij gaat het om bijzondere, vernieuwende projecten en activiteiten die uiteraard in onze gemeente plaatsvinden. Zij kunnen deze subsidie één keer krijgen. Andere voorwaarden zijn:
- Om voor deze aanjaagsubsidie in aanmerking te komen, moet je kunnen aantonen dat je wel andere financieringsbronnen hebt onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan subsidies van andere partijen, fondsen en sponsoring.
- Bij de ontwikkeling en uitvoering van het initiatief zijn meerdere partijen betrokken. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de uitvoering en de (mede)financiering.
- Duurzame initiatieven hebben onze voorkeur. Daarom kijken we ook hoe een initiatief na afloop van het project waarvoor de subsidie was bestemd verdergaat.
De activiteit of het product: - is gericht op leefbaarheid, recreatie, toerisme en/of cultuur.
- vindt plaats in de gemeente Olst-Wijhe en/of heeft betrekking op het grondgebied van de gemeente.
- heeft een toegevoegde waarde op het bestaande aanbod van Olst-Wijhe.
- is vernieuwend en origineel.
- is voor iedereen toegankelijk.
- bestaat nog niet.
- wordt in elk geval binnen de gemeente Olst-Wijhe gepromoot.
- mag niet alleen maar of voor het grootste deel afhankelijk zijn van subsidie van ons.
- mag niet onder een andere subsidie van ons vallen.
Wie kan subsidie aanvragen?
Wij geven deze subsidie alleen aan de volgende verenigingen en organisaties in de gemeente Olst-Wijhe:
- een amateurkunstvereniging die niet-beroepsmatige kunst beoefent en bevordert.
- een culturele organisatie (gevestigd in of aantoonbaar verbonden met de gemeente Olst-Wijhe). Dit zijn verenigingen of stichtingen op het gebied van beeldende kunst, streekcultuur, literatuur, historie, zangkoor, toneelvereniging, dansvereniging, muziekvereniging, showkorps en muziektheater.
- een culturele organisatie zonder winstoogmerk.
Hoogte van de subsidie
- De subsidie bedraagt maximaal 50% van de projectkosten met een maximum van € 2.500.
- Het college van B&W kan in uitzonderlijke gevallen van het maximum subsidiebedrag afwijken.
- Cofinanciering mag ook (deels) aangetoond worden in vrijwillige uren/inzet voor de specifieke activiteit/ het project.
- Een subsidieaanvrager mag één aanjaagsubsidie per jaar aanvragen, tenzij de subsidieaanvrager een gemeenschap vertegenwoordigd, dan mogen twee aanvragen per jaar gedaan worden.
Wijze van verdeling
- Er is per jaar in totaal € 20.000 beschikbaar.
- Wij verstrekken de subsidie op volgorde van ontvangst van complete aanvragen. Als het maximale subsidiebedrag is vergeven, kan er geen subsidie meer worden aangevraagd.
- Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Awb de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen.
- Is de subsidie bijna op en komen er op een dag meer aanvragen binnen dan er nog subsidie over is? Dan wordt er geloot voor de volgorde.
Bezwaar
Heb je subsidie aangevraagd en ben je het niet eens met onze beslissing? Dan kun je bezwaar indienen. In de subsidiebeschikking staat hoe je dit kunt doen.
Contact
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een aanjaagsubsidie nieuwe maatschappelijke initiatieven? Vul dan het informatieformulier subsidies in. Dan kijken we niet alleen of je voor deze subsidie in aanmerking komt, maar ook of er andere mogelijkheden zijn.
Heb je vragen over de aanjaagsubsidie nieuwe maatschappelijke initiatieven?
- Neem online contact met ons op
- Bel ons op 14 0570 (zonder kengetal) of 0570 – 568080
- Bekijk hoe je ons op andere manieren bereikt.