Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoord op veel gestelde vragen over duurzame energie. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar duurzame.energie@olst-wijhe.nl.

  • Veelgestelde vragen

    De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals zon en wind. De energietransitie is nodig omdat fossiele brandstoffen, zoals aardgas, opraken. Bovendien draagt het gebruik van fossiele brandstoffen bij aan de opwarming van de aarde. Daardoor verandert ons klimaat; het wordt warmer, droger en buien worden steeds heviger. Om dat tegen te gaan, moeten we onze energievoorziening veranderen, zodat onze aarde ook in de toekomst een fijne plek is om te leven.

    Als we minder energie verbruiken, dan hoeft er minder te worden opgewekt. Eén manier om energie te besparen, is om duurzamer te wonen en te leven. Hier heeft ieder van ons invloed op. Wil je duurzamer wonen? Leg dan bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak, gebruik led-lampen, isoleer je woning, kook op inductie en koop energiezuinige apparaten. Duurzamer leven? Je kunt bijvoorbeeld minder vlees eten, je groente en fruit lokaal kopen, elektrisch rijden of, nog beter, vaker de fiets pakken, minder vaak vliegen enzovoort. Je kunt zelf dus van alles doen om energie te besparen én het klimaat te sparen. Tips? Kijk dan op de website van Milieu Centraal.

    Eind 2020 heeft de gemeenteraad de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie (Energievisie) vastgesteld. Hierin staat op welke plekken windturbines en zonnevelden kunnen komen. In het bijbehorende toetsingskader staan de voorwaarden en spelregels waaraan ze moeten voldoen. Spelregels die we samen met onze inwoners hebben opgesteld. Hier vind je de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie.

    Windenergie

    In 2022 hebben wij voor windenergie de ‘pauzeknop’ ingedrukt, in afwachting van meer duidelijkheid van het Rijk en de provincie over het beleid rondom windenergie. Op 9 oktober 2024 heeft de provincie Overijssel nieuwe regels voor windenergie vastgesteld. Op basis van dit beleid neemt de provincie de leiding over windenergie, ook in onze gemeente. Lees meer hierover in de volgende vraag.

    Zonne-energie

    Op dit moment hebben drie zonnevelden een vergunning; Noordmanshoek in Wijhe en een kleiner zonneveld aan de Diepenveenseweg bij Olst zijn in bedrijf en leveren stroom. Het derde project is zonneveld Duurzaam Daslever dat nog moet worden aangelegd. Het nieuwe beleid van de provincie voor zon en wind heeft consequenties voor de aanleg van zonnevelden. Lees meer hierover in de volgende vraag.

    Op 9 oktober 2024 hebben Provinciale Staten van Overijssel nieuwe regels voor wind- en zonne-energie vastgesteld. 

    Windenergie

    Op basis van het nieuwe beleid neemt de provincie nu de leiding over windenergie, ook in onze gemeente. Het besluit van de provincie betekent onder meer dat initiatiefnemers vanaf 16 oktober 2024 tot 15 februari 2025 hun initiatieven voor windenergie in Olst-Wijhe bij de provincie kunnen indienen. 

    De provincie neemt de besluiten over windenergie en neemt nieuwe projecten in behandeling. Dit voorjaar kon iedere gemeente in Overijssel afspraken maken met de provincie over windenergie, de zogenaamde programmeringsafspraken. Als een gemeente géén afspraken heeft gemaakt, bepaalt de provincie waar en hoeveel windturbines er komen. Wij hebben wél programmeringsafspraken gemaakt, zodat de zoekgebieden dezelfde blijven en er per jaar maximaal 80 GWh mag worden opgewekt. Dat zijn 4 tot 5 grote moderne windturbines die in één zoekgebied van onze Ruimtelijke Visie Duurzame Energie passen. Of, en zo ja, hoeveel initiatiefnemers zich melden en voor welk gebied, is nog niet bekend. Meer informatie over het nieuwe provinciale beleid lees je op de site van de provincie Overijssel.

    Zonne-energie

    Voor zon betekent het nieuwe beleid dat er geen nieuwe zonnevelden groter dan 2 hectare op landbouwgronden meer mogen komen. Er is een overgangsregeling voor projecten die al vergevorderd zijn. Om onder die regeling te mogen vallen, moet de gemeente voor de start van een project een positief principebesluit hebben genomen. Wij werkten niet met zo'n principebesluit vooraf, omdat we het belangrijk vonden dat inwoners eerst konden meepraten. 

    Het nieuwe beleid van de provincie kan betekenen dat vier vergevorderde zonneparken in Olst-Wijhe niet door kunnen gaan. We gaan in gesprek met de betrokken partijen om de opties te verkennen.

    Met zonne- en windenergie kunnen we relatief goedkoop duurzame stroom opwekken. Dit sluit niet uit dat er op den duur nieuwe duurzame technieken bij komen. 

    Kernenergie is weliswaar geen duurzame energiebron, maar stoot wel minder CO2 uit dan bijvoorbeeld kolen- of gascentrales. De ontwikkeling van kernenergie en de bouw van kernenergiecentrales gaat echter erg langzaam, waardoor we kernenergie niet kunnen inzetten om de landelijke klimaatdoelen voor 2030 te halen. 

    Er wordt vaak gevraagd of de stroming van de IJssel energie kan opwekken. Uit onderzoek blijkt dat dat niet veel is. De opbrengsten wegen niet op tegen de benodigde investeringen en ruimte. De totale theoretische hoeveelheid waterkracht in heel Nederland (dus niet alleen de IJssel) is maximaal 37 megawatt. Dat staat gelijk aan ruim 10 windmolens. Hier vind je u meer informatie over waterkracht in Nederland.

    Ook in Nederland merken we de gevolgen van het veranderende klimaat. Denk aan heftige regenbuien en hetere zomers. We moeten allemaal een steentje bijdragen aan de energietransitie en duurzaamheid. Daarnaast hebben wij, via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ook een handtekening gezet onder het landelijke klimaatakkoord. Onze ambitie is om in 2050 energieneutraal te zijn.

Staat de informatie die u zoekt er niet bij? Geef ons door wat u wilt weten.

Deel dit
Mail
Bellen