IJssellinie

De IJssellinie, een waterlinie die liep van Nijmegen tot aan Kampen, is vooral bekend als verdedigingswerk tijdens de Koude Oorlog. Begin jaren 50 is in de linie aangelegd om een mogelijke Russische opmars een halt toe te roepen of te vertragen. Zo werd er tijd gewonnen om vanuit Groot-Brittannië extra mankracht en materieel aan te voeren.

In 1968 werd de IJssellinie definitief opgeheven. Veel bouwwerken die onderdeel uitmaakten van de waterlinie zijn echter bewaard gebleven. Een aantal daarvan is gerenoveerd en opengesteld. Zo zijn de volledig gerenoveerde commandobunker en hospitaalbunker bij Havenzate de Haere (even ten zuiden van Olst) en het inlaatwerk in de dijk (ter hoogte van Olst) op bepaalde dagen, of op aanvraag, toegankelijk voor publiek. De verdedigingswerken maken ook deel uit van een gemarkeerde wandelroute.

Bunkercomplex

Het beheer van het bunkercomplex bij Olst is in handen van Stichting de IJssellinie. Vrijwilligers van deze Stichting zorgen voor het onderhoud van de voormalige verdedigingswerken en het informeren van het publiek.

IJssellinie app

Beleef het verhaal van de laatste Hollandse Waterlinie tegen het rode gevaar in de Koude Oorlog van Overijssel en ontdek de NAVO-geheimen van de IJssellinie of kruip in de huid van een KGB-spion en bericht Moskou over de Amerikaanse tactieken. Download de app (Android / iOS).

Deel dit
Mail
Bellen