Bosplantsoen, houtwallen en houtsingels

Een bosplantsoen bestaat uit gemengde beplanting van bomen en struiken die vaak van nature in Nederland voorkomen (inheems). Het is een vrij grove beplanting met mogelijkheden voor een ‘natuurlijke’ ontwikkeling, soms voorkomend op een aarden wal. De beplanting kan open of gesloten zijn. De onderbegroeiing bestaat uit kruiden en mogelijk heesters die mogen verwilderen. Kruidengroei verhoogt de natuurwaarde, belevingswaarde en beeldkwaliteit en is daarom gewenst. Sierkenmerken staan niet voorop, in afwijking van (sier)heesters. 

Onderhoud
We snoeien om verschillende redenen:
1.         Vitale beplanting: door te snoeien houden we de bomen en struiken gezond. 
2.         Overlast: we verwijderen takken en kruidenlagen die overlast geven. 
3.         Veiligheid: door te snoeien verbeteren we het zicht en voorkomen we onveilige situaties.


Wat doen we?

  • Dunnen: We zagen dikke takken of stammen weg om meer licht en lucht tussen de bomen en heesters te krijgen en om het gewenste eindbeeld te bereiken.
    Afzetten: We stimuleren de vorming van jonge scheuten door stukken bosplantsoen af te zetten. Het doel is het vitaal houden van de beplanting of ruimte creëren. 
    Bij het snoeien verwijderen we tot 50% van de begroeiing. De stobben lopen daarna weer uit.
  • Achterstallig onderhoud: als bosplantsoen lange tijd niet is onderhouden, kunnen planten en bomen elkaar verdringen, waardoor de beplanting verzwakt. In zo’n geval is een forse ingreep noodzakelijk en kan tot 90% van de begroeiing gesnoeid worden. We laten altijd enkele struiken en of bomen staan voor voedsel, nest- en schuilplaatsen voor insecten en vogels. Hoewel omwonenden dit soms drastisch vinden, herstelt de beplanting zich binnen een paar jaar volledig.
  • Overhangende takken op gemeentegrond: bij bosplantsoen wat ‘te ver’ overhangt op verharding of een grasveld worden de randen gesnoeid. 
  • Overhangende takken op particuliere grond: bosplantsoen wat over de erfgrens of in de erfafscheiding groeit, mag u zelf bij de erfgrens afsnoeien. Voor het snoeien van een haag die op de erfafscheiding staat mag u een paadje van ongeveer 50 centimeter langs deze haag vrijhouden.

Wanneer snoeien we?

We snoeien veelal in de winter, van november tot half maart, om planten en dieren zo min mogelijk te verstoren.
De randen van bosplantsoen kunnen het gehele jaar door gesnoeid worden mocht dit nodig zijn.

Hoe vaak snoeien we?

Bosplantsoen wordt gemiddeld om de 3 tot 6 jaar gesnoeid (dunnen/ afzetten).
Randen van bosplantsoenstroken worden tot 2 keer per jaar gesnoeid mocht dit nodig zijn.

Deel dit
Mail
Bellen