Volgende stap in realisatie zonnepark Daslever

Duurzaam Daslever B.V. en de gemeente Olst-Wijhe hebben een overeenkomst getekend voor het zonneveld Daslever bij Wijhe. Daarmee is een volgende stap gezet in het realiseren van dit zonnepark. Het natuur-inclusieve zonnepark draagt bij aan het instandhouden van landgoed De Gelder èn het vergroenen van de stroom in Olst-Wijhe.  

Herman Insinger van Duurzaam Daslever B.V. vertelt enthousiast over de plannen: “Het wordt een natuur-inclusief zonneveld. Het veld krijgt een groene rand van struiken en bomen die passen bij het landgoed en de omgeving en zal op termijn de zonnepanelen aan het zicht onttrekken. De gronden blijven grotendeels in gebruik als landbouwgrond en worden omgevormd naar biologische landbouw. En de pachtinkomsten dragen bij aan de duurzame instandhouding en openstelling van landgoed De Gelder.”

Samenwerking met omgeving

Het ontwerp van het natuur-inclusieve zonnepark en de biologische boerderij, is samen met de omwonenden van het park gemaakt. Herman Insinger: “We zijn blij en dankbaar voor alle tijd en energie die onze buren, maar ook de gemeente hebben gestoken in de samenwerking met ons en we zijn trots op het gezamenlijke resultaat. Voor de omwonenden was de omvorming naar biologische landbouw bijvoorbeeld een belangrijke voorwaarde en dat hebben we in het landschappelijke ontwerp prachtig kunnen combineren met het zonneveld. Het was een intensieve, maar vooral ook prettige en constructieve samenwerking en een goede manier om elkaar te leren kennen. En als het zonneveld straks in gebruik is, ontvangt de buurt ook een bijdrage uit het zonnepark. Zo hebben we er allemaal profijt van.”

Blij met initiatief

Wethouder Marcel Blind is blij met dit initiatief. “Onze gemeenteraad heeft eind 2020 de Energievisie vastgesteld en bepaald dat een deel van onze groene stroom door zonnevelden wordt opgewekt. In de Regionale Energie Strategie (RES) hebben we aangegeven dat we 74 GWh duurzame stroom produceren voor 2030. Zonnepark Daslever kan daar een substantiële bijdrage aan leveren.”

Overeenkomst

In de overeenkomst tussen de initiatiefnemer en de gemeente staan voorwaarden en afspraken voor de ontwikkeling van het natuur-inclusieve zonnepark. Met het oog op de biologische landbouw, is onder meer als voorwaarde opgenomen dat Duurzaam Daslever B.V. via de zogenaamde SKAL-certificering een biologische boerderij realiseert en in stand houdt.

Stappen naar realisatie

Een jaar geleden is de omgevingsovereenkomst voor het zonnepark afgerond en werd de vergunningsaanvraag ingediend. Eind vorig jaar volgde de goedkeuring door de gemeenteraad en recent is het ontwerpbesluit voor de omgevingsvergunning ter inzage gelegd.  Duurzaam Daslever voldoet aan de criteria van de provincie. Met behulp van subsidies vanuit het Rijk verwacht de initiatiefnemer het zonnepark in de tweede helft van 2025 te realiseren, nadat aansluiting op het energienet is gerealiseerd.

Deel dit
Mail
Bellen