Openbare verlichting: wanneer wel en wanneer niet

Tijdens de inloopspreekuren van onze kernenwethouders hebben verschillende inwoners vragen gesteld over het beleid rondom openbare verlichting: wanneer wordt ervoor gekozen om wel te verlichten en wanneer juist niet? Hieronder leest u ons beleid.

Donker waar mogelijk, licht waar nodig 

In onze gemeente hechten wij veel waarde aan duurzaam en bewust verlichten. We hanteren hierbij het principe: niet verlichten, tenzij het echt nodig is. Dit betekent dat we zorgvuldig afwegen waar verlichting een noodzakelijke bijdrage levert aan veiligheid en waar we de natuur en duurzaamheid beter kunnen dienen door het donker te behouden.  

 

Waarom minder lichtmasten? 

Elke lichtmast die we niet plaatsen, heeft een positieve impact. Het bespaart energie en materialen en voorkomt onderhouds- en vervangingskosten op de lange termijn. Bovendien draagt een beperking van verlichting bij aan het verminderen van lichtvervuiling, wat belangrijk is voor zowel mens als natuur. 

 
Veiligheid en verlichting 

Binnen de bebouwde kom plaatsen we verlichting waar het bijdraagt aan sociale veiligheid. Buiten de bebouwde kom richten we ons op verlichting bij belangrijke kruisingen. 

 

Het fietspad langs de Koekoeksweg 

Het fietspad langs de Koekoeksweg tussen Olst en Boskamp is bewust niet verlicht. Alleen ter hoogte van de kruisingen staan lantaarnpalen uit oogpunt van verkeersveiligheid. Het fietspad grenst aan het buitengebied. Voor de natuur en mens is donkerte heel belangrijk. Voor fietsers is hier een goed alternatief: de Koekoeksweg zelf. Deze weg is verlicht en voorzien van fietssuggestiestroken, zodat fietsers hier veilig kunnen rijden. 

 

Alles weten over hoe de gemeente omgaat met de openbare verlichting? 

Kijk dan op olst-wijhe.verlichtinginbeeld.nl. 

Deel dit
Mail
Bellen