Nieuw provinciaal beleid voor wind en zon

Vorige week woensdag hebben Provinciale Staten van Overijssel nieuwe regels voor wind- en zonne-energie vastgesteld. Hieronder lees je hier meer over.

Windenergie

Op basis van het nieuwe beleid neemt de provincie nu de leiding over windenergie, ook in onze gemeente. Het besluit van de provincie betekent onder meer dat initiatiefnemers vanaf 16 oktober 2024 tot 15 februari 2025 hun initiatieven voor windenergie in Olst-Wijhe bij de provincie kunnen indienen. 

De provincie neemt de besluiten over windenergie en neemt nieuwe aanvragen voor projecten in behandeling. Dit voorjaar kon iedere gemeente in Overijssel afspraken maken met de provincie over windenergie, de zogenaamde programmeringsafspraken. Als een gemeente géén afspraken heeft gemaakt, bepaalt de provincie waar en hoeveel windturbines er komen. Wij hebben wél programmeringsafspraken gemaakt, zodat de zoekgebieden dezelfde blijven en er maximaal 80 GWh per jaar mag worden opgewekt. Dat zijn circa 4 tot 5 grote moderne windturbines die in één zoekgebied uit onze gemeentelijke Ruimtelijke Visie Duurzame Energie passen. Of, en zo ja, hoeveel initiatiefnemers zich melden en voor welk gebied, is nog niet bekend. Meer informatie over het nieuwe provinciale beleid leest u op de website van de provincie Overijssel.

Zonne-energie

Het nieuwe beleid voor zonne-energie betekent dat er geen nieuwe zonnevelden groter dan 2 hectare op landbouwgronden meer mogen komen. Er is een overgangsregeling voor projecten die al vergevorderd zijn. Om onder die regeling te mogen vallen, moet de gemeente voor de start van een project een positief principebesluit hebben genomen. Wij werkten niet met zo'n principebesluit vooraf, omdat we het belangrijk vonden dat inwoners eerst konden meepraten. Het nieuwe beleid van de provincie kan betekenen dat vier vergevorderde zonneparken in Olst-Wijhe niet door kunnen gaan. We gaan in gesprek met de betrokken partijen om de opties te verkennen.

Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen ook op onze pagina over Energie.

 

 

Deel dit
Mail
Bellen