B&W besluiten 21-01-2025

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer S. van den Berg, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • mevrouw M.G.M. Engels, bestuursadviseur

Afwezig

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 14 januari 2025

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

Ter Bespreking:

- Zichtbaarheid voltallig college – 2025 – Voor kennisgeving aan te nemen. 
-(concept) Agenda GPBOW – Voor kennisgeving aan te nemen. 

Ter Kennisname:

- Concept vergaderschema gemeenteraad 2025 (tot zomerreces) – Voor kennisgeving
  aan te nemen. 

3. Managementletter 2024 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de managementletter 2024
  2. Kennis te nemen van de ambtelijke reactie op de managementletter 2024
  3. Kennis te nemen van de voortgang Verbeterplan Control in relatie tot de bevindingen in de Managementletter 2024
  4. Wethouder Olthof te verzoeken de voortgang Verbeterplan Control te communiceren in de auditcommissie van 21 januari 2025. 

SAMENVATTING

Op 9 januari jongstleden is de Managementletter 2024 ontvangen van de accountant. Hierin worden de bevindingen uit de interimcontrole van afgelopen najaar gerapporteerd. De managementletter gaat vooraf aan de jaarrekeningcontrole in het voorjaar. In de managementletter zijn algemene opmerkingen en aanbevelingen gedaan en 15 bevindingen opgenomen die de getrouwheid en/of rechtmatigheid raken. De accountant brengt op 21 januari aanstaande verslag uit aan de auditcommissie op basis van een samengevatte Managementletter (Boardletter). Gelijke tijd wordt in de auditcommissie ook gesproken over de voortgang van het Verbeterplan Control.

4. Van inspraakverordening naar participatieverordening 

BESLUIT:

In te stemmen met het hieronder geschetste participatieve proces om tot een Olst-Wijhe participatieverordening te komen.

SAMENVATTING

De wet versterking participatie op decentraal niveau verplicht gemeenten om hun inspraakverordening te vervangen door een participatieverordening. Hiermee wordt de betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid op decentraal niveau versterkt en ook wordt het uitdaagrecht wettelijk verankerd. Hiervoor hebben gemeenten vanaf 1 januari 2025 twee jaar de tijd. 

Olst-Wijhe is een gemeente die al erg dicht bij haar inwoners staat en volop probeert inwoners bij het beleid te betrekken. Daarmee is het overnemen van een modelverordening, zoals onlangs gemaakt door de VNG, niet passend. In de VNG-verordening zitten namelijk veel facultatieve onderwerpen en veel nog te maken keuzes. Die afwegingen en keuzes willen we graag samen met onze samenleving maken. 

Veel gemeenten hebben inmiddels al een participatieverordening. Omdat termen als ‘inspraak’, ‘inwonerparticipatie’, ‘overheidsparticipatie’ en ‘uitdaagrecht’ om uitleg vragen, is het aan te bevelen om een proces te doorlopen dat niet alleen zorgt voor ‘borging’ van een participatieverordening, maar nadrukkelijk ook om het ‘beleven’ van de inhoud.

5. Vaststellen omgevingsvisie ‘Olst-Wijhe 2050’ 

BESLUIT:

  1. De omgevingsvisie 'Olst-Wijhe 2050' ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden.
  2. De gemeenteraad te vragen de structuurvisie 'Ruimte voor initiatief en innovatie' in te trekken.
  3. De samenhang van het gemeentelijke omgevingsbeleid te borgen en de omgevingsvisie te positioneren als centraal strategisch, integraal en langetermijn beleidsdocument voor de leefomgeving. 

SAMENVATTING

De omgevingsvisie is klaar. Olst-Wijhe in 2050: een eigenzinnige woongemeente, omgeven door water en groen, waar noaberschap bloeit en iedereen meedoet. Dit vat samen hoe inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) partners en anderen aankijken tegen Olst-Wijhe in de toekomst. Het is een visie voor 2050 over de omgeving waarin wij leven, wonen, werken en recreëren. In de omgevingsvisie staan de volgende vier ambities centraal:

  • We werken aan een waterrijke en groene leefomgeving
  • Het noaberschap bloeit en iedereen kan meedoen
  • We bouwen aan een eigenzinnige woongemeente
  • We maken ruimte voor duurzaam ondernemen.

Omdat we verschillende gebieden in de gemeente hebben en omdat niet alles overal kan zijn de ambities in de omgevingsvisie uitgewerkt voor de verschillende gebieden: grote kernen: Olst, Wijhe en Wesepe, kleine kernen en buurtschappen, IJsselzone, het kommenlandschap en de dekzandgronden. 
De omgevingsvisie 'Olst-Wijhe 2050' maakt duidelijk welke langetermijndoelen in de leefomgeving de gemeente wil realiseren, en waar. We maakten de omgevingsvisie in samenhang met de sociale toekomstvisie. Er is in de visie gebruik gemaakt van veel inbreng van inwoners, organisaties en mede-overheden. Ook in het realiseren van de doelen uit de visie wil de gemeente blijven samenwerken. 

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Managementletter 2024  pdf 45,2 KB Download
Van inspraakverordening naar participatieverordening  pdf 74,0 KB Download
Vaststellen omgevingsvisie ‘Olst-Wijhe 2050’  pdf 53,6 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen