B&W besluiten 27-08-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer G. Grashof, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 16 juli 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

  • Agenda/afwezigheid in week 41 en 42 – Voor kennisgeving aan te nemen. 
  • Reactie gemeente Olst-Wijhe op 'Brief Nationaal Programma Ruimte voor Defensie' – Akkoord. 
  • Ter bespreking: Memo raadsagendering verbonden partijen - 28918-2024 – Akkoord. 
  • Brief inzake Verkenning ombuigingsmaatregelingen GR-en – Akkoord. 
  • TKN opleggers en het jaarverslag 2023 – Akkoord.
  • TKN svz inzet regeerprogramma augustus – Akkoord. 
  • TKN bestek teamstrategie – Akkoord. 

3. Beslissing inzake bouwwerk aan de Hiethaarshoek 10 te Wesepe

BESLUIT:

  1. Het besluit van 14 december 2023, in stand te laten;
  2. Besluiten van 10 juli 2023, 5 oktober 2023 en 4 december 2023 te herroepen en in plaats daarvan een nieuw besluit op te stellen;
  3. Hoogte van de dwangsommen vast te stellen wegens het uitblijven van nieuwe beslissingen op bezwaren.

SAMENVATTING

Bij brieven van 10 juli 2023 en 4 december 2023 zijn twee verzoeken om handhaving tegen de situatie aan de Hiethaarshoek 10 in Wesepe (gedeeltelijk) afgewezen, per brief van 5 oktober 2023 is een last onder dwangsom opgelegd en per brief van 14 december is de omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk verleend. Tegen deze besluiten hebben gemachtigden van beide partijen bezwaarschriften ingediend.
 
De bezwaarschriften zijn voorgelegd aan de Bezwarenadviescommissie algemene zaken gemeente Olst-Wijhe. De commissie heeft de bezwaarschriften behandeld in een hoorzitting van 13 februari 2024 en heeft vervolgens advies aan het college uitgebracht. Naar aanleiding van de ingediende bezwaren en het advies van de commissie heeft er een volledige heroverweging plaatsgevonden. Het college heeft besloten de besluiten van 10 juli, 5 oktober en 4 december te herroepen en onder aanvulling van motivering bij een nieuw besluit de handhavingsverzoeken af te wijzen. De verleende vergunning bij besluit van 14 december 2023 blijft in stand.

4. Beslissing op bezwaar Raalterweg 37

BESLUIT:

  1. Het advies van de commissie over te nemen en de bezwaarschriften gegrond te verklaren.
  2. Het besluit van 26 oktober 2022 te herroepen en het nieuwe besluit te nemen.
  3. Vergoeding van proceskosten toe te kennen.
  4. De hoogte van de dwangsom vast te stellen. 

SAMENVATTING

Op 5 december 2022 ontvingen wij het bezwaarschrift van bezwaarde tegen ons besluit van 26 oktober 2022 waarin het college heeft besloten een omgevingsvergunning te verlenen voor het realiseren van zes appartementen op het perceel Raalterweg 37, 37a, 37b, 37c, 37d en 37e te Wesepe. De Bezwarenadviescommissie algemene zaken heeft op 14 mei 2024 een hoorzitting gehouden en onderstaand advies uitgebracht over de te nemen beslissing op bezwaar.
Naar aanleiding van de ingediende bezwaar en het advies van de commissie heeft er een volledige heroverweging plaatsgevonden. Het college heeft dan ook besloten het primaire besluit in te trekken en onder aanvulling van motivering de omgevingsvergunning te verlenen.  

5. Verrekening neveninkomsten (voormalig)collegeleden over 2023

BESLUIT:

  1. Vast te stellen dat op basis van de opgave van de neveninkomsten van vier politieke ambtsdragers bij geen van hen verrekening met de bezoldigingsbedragen hoeft plaats te vinden en dat daarmee de verrekeningsplicht niet van toepassing is. 

SAMENVATTING

Collegeleden en voormalig collegeleden (zoals de waarnemend burgemeester) dienen jaarlijks opgave te doen van eventuele neveninkomsten. Het college dient daarop jaarlijks een besluit te nemen of de opgegeven neveninkomsten worden verrekend met de bezoldigingsbedragen. Het ministerie van BZK faciliteert het college door middel van een rekentool, waardoor het college op basis van de opgaves van de individuele (voormalige) collegeleden een advies ontvangt of tot verrekening zou moeten worden overgegaan of niet. Als tot een eventuele verrekening wordt besloten betekent dit, dat een gedeelte van de ontvangen bezoldigingsbedragen terug betaald moet worden door het betreffende (voormalige) collegelid. Over het kalenderjaar 2023 hebben allen hun opgave van neveninkomsten gedaan. Op basis van de opgaven heeft de Personeels- en Salaris Administratie DOWR (PSA DOWR) vastgesteld, dat er in geen van de gevallen tot verrekening hoeft te worden overgegaan. 

6. Meerjarenbegroting 2025-2027 stichting zwembad De Welters

BESLUIT:

  1. De gemeentelijke bijdrage aan stichting zwembad De Welters voor 2024 verhogen met € 14.200 i.v.m. stijgende personele- en energielasten en dit melden in de 2e berap 2024. Dekking is mogelijk binnen de begrotingskaders door het voordeel op de loonkosten van voormalig zwembadpersoneel in te zetten; 
  2. De gemeentelijke bijdrage aan stichting zwembad De Welters vanaf 2025 verhogen met € 20.000 per jaar. Dekking is mogelijk binnen de begrotingskaders door het voordeel op de loonkosten van voormalig zwembadpersoneel in te zetten en dit administratief te verwerken in de meerjarenbegroting 2025-2028;
  3. Vanaf 2024 een vergoeding van € 4.200,- per jaar te verlenen voor het beschikbaar stellen van het bad voor schoolzwemmen. Dit wordt budgettair neutraal verwerkt binnen de post voor indexering bewegingsonderwijs in de 2e berap 2024 en de meerjarenbegroting 2025-2028.

SAMENVATTING

Door een forse stijging van personele- en energielasten is een substantieel tekort ontstaan op de meerjarenbegroting van stichting zwembad De Welters. De stichting heeft zelf een aantal maatregelen genomen om dit tekort zoveel mogelijk te beperken maar geeft aan dat een verhoging van de gemeentelijke bijdrage noodzakelijk is om tot een financieel gezonde exploitatie te komen. We vinden behoud van het buitenzwembad in onze gemeente belangrijk en waarderen de enorme inzet van het stichtingsbestuur en haar partners. We hebben daarom besloten om in 2024 de gemeentelijke bijdrage te verhogen met € 14.200 en vanaf 2025 met € 20.000 per jaar. Daarnaast verlenen we vanaf 2024 een vergoeding voor het beschikbaar stellen van het bad voor schoolzwemmen van € 4.200,- per jaar.

7. Raadsbehandeling sociale toekomstvisie

BESLUIT:

  1. De raad voor te stellen om bijgevoegde Sociale Toekomstvisie 2024-2034 vast te stellen conform bijgaand concept-raadsvoorstel.
  2. De raad voor te stellen om structurele rijksmiddelen ter versterking van de financiële positie van gemeenten in het sociale domein van € 83.707 per jaar vanaf 2025 voorlopig te bestemmen voor de uitvoering van de Sociale Toekomstvisie 2024-2034. Nadat de uitvoeringsprogramma’s zijn opgesteld wordt bij de kadernota 2026-2029 integraal afgewogen of dit budget definitief beschikbaar komt voor de uitvoering van de visie.

SAMENVATTING

De Sociale Toekomstvisie 2024-2034 is eerder door het college vastgesteld op 25 juni 2024. Daarna is deze versie besproken in de beeldvormende raadsvergadering van 8 juli 2024. Deze bespreking heeft inhoudelijk geen aanpassingen in de visie opgeleverd. Wel stellen we voor om de extra rijksmiddelen ter versterking van de financiële positie van gemeenten in het sociale domein van € 83.707 per jaar vanaf 2025 voorlopig toe te voegen aan het uitvoeringsbudget van de Sociale Toekomstvisie 2024-2034 en na het opstellen van de uitvoeringsprogramma’s bij de kadernota 2026-2029 een definitief besluit te nemen over de toevoeging van deze middelen aan het uitvoeringsbudget. 
We hebben ingestemd met het concept raadsvoorstel waarin de raad wordt voorgesteld om de Sociale Toekomstvisie 2024-2034 vast te stellen. De oordeelsvormende raadsvergadering staat op 9 september 2024 gepland. 

8. Beslissing op bezwaar dakopbouw aan Dolskamp 13 te Wijhe

BESLUIT:

  1. Het advies van de commissie over te nemen en de bezwaarschriften niet-ontvankelijk te verklaren.
  2. Het besluit van 2 april 2024 in stand te laten.

SAMENVATTING

Op 25 april 2024 ontvingen wij het bezwaarschrift tegen ons besluit van 4 april 2024 waarin het college heeft besloten een omgevingsvergunning te verlenen voor het plaatsen van een dakopbouw op een aanbouw aan Dolskamp 13 te Wijhe. De Bezwarenadviescommissie algemene zaken heeft op 13 augustus 2024 een hoorzitting gehouden en onderstaand advies uitgebracht over de te nemen beslissing op bezwaar. Naar aanleiding van de ingediende bezwaar en het advies van de commissie heeft er een volledige heroverweging plaatsgevonden. Het college heeft dan ook besloten het primair besluit in stand te laten.

9. Schriftelijke vragen n.a.v. verkeersbesluit fysieke afsluiting Rozenkampsweg

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van de fractie Gemeentebelangen Olst-Wijhe over het verkeersbesluit fysieke afsluiting Rozenkampsweg.

SAMENVATTING

Op 13 augustus 2024 ontvingen we de schriftelijke vragen van de Gemeentebelangen-fractie Olst-Wijhe over het verkeersbesluit fysieke afsluiting Rozenkampsweg. Dit verkeersbesluit is opgesteld n.a.v. de ontwikkeling van het nieuwe gedeelte op het industrieterrein De Meente in Olst. Momenteel staat er een fysieke afsluiting op de weg De Meente. Omdat dit de ontsluitingsweg wordt voor het nieuwe gedeelte moet deze weg worden vrijgemaakt. De fysieke afsluiting wordt verplaatst naar de Rozenkampsweg, in overleg met de omwonenden.

10. Voortgang sanering drugslablocatie Rijsstraatweg: verruiming budget, informeren raad en aanvraag I-SPUK 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het extra benodigde investeringsbedrag van € 30.900, -- voor de bodemsanering van Drugslab Den Nul. 
  2. In te stemmen met afwijking op het inkoopbeleid en bijlage 1 als vertrouwelijk te bestempelen in verband met bedrijfsgevoelige informatie;
  3. In te stemmen met mandatering van Gerald Grashof om tot 1 november 2024 in te stemmen met eventuele extra afwijkingen van het inkoopbeleid;
  4. In te stemmen met bijgaande informatienotitie aan de gemeenteraad over de voortgang van de sanering van de drugslablocatie 
  5. In te stemmen met de brief aan GS van Overijssel met daarin het verzoek tot het indienen van een aanvraag om incidentele SPUC uitkering.

SAMENVATTING

In september 2022 is op een perceel langs de Rijsstraatweg in Den Nul een drugslablocatie geconstateerd. Na een uitgebreide voorbereiding zijn wij op 20 augustus gestart met de feitelijke sanering van de door het drugslab verontreinigde bodem. De planning is om deze sanering binnen vier weken af te ronden. Het is mogelijk dat aansluitend aan de fase van bodemsanering nog een grondwatersanering noodzakelijk is. Dit zal blijken tijdens de saneringswerkzaamheden. De totale kosten van de saneringsoperatie inclusief juridische en projectmatige bijstand zijn inmiddels opgelopen tot bijna 1,4 miljoen euro. Ter bestrijding van deze kosten dient naast een kostenverhaal procedure richting de eigenaar van de grond, in samenwerking met de provincie een aanvraag worden ingediend bij het rijk voor een incidentele specifieke uitkering (SPUK). Het college heeft besloten om de raad te informeren over de stand van zaken over de te verwachtte- en de te verhalen kosten. Het budget voor het projectmanagement is zo goed als volledig besteedt maar het project is nog niet afgerond. De verwachting is dat er budget nodig is tot en met november. Het college besluit over te gaan tot uitbreiding van het benodigde investeringsbudget. 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Beslissing bouwwerk Hiethaarshoek 10 Wesepe  pdf 60,0 KB Download
Beslissing bezwaar Raalterweg 37  pdf 32,9 KB Download
Verrekening neveninkomsten collegeleden 2023  pdf 33,3 KB Download
Meerjarenbegroting 2025-2027 Stichting De Welters  pdf 48,0 KB Download
Raadsbehandeling Sociale Toekomstvisie  pdf 35,3 KB Download
Beslissing plaatsen dakopbouw Dolskamp 13 Wijhe  pdf 38,0 KB Download
Schriftelijke vragen fysieke afsluiting Rozenkampsweg  pdf 32,9 KB Download
Voortgang sanering drugslablocatie Rijsstraatweg  pdf 49,4 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen