B&W besluiten 16-07-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer G. Grashof, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 9 juli 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

3. Voorstel opzet onderzoek naar een aanvaardbaar bestaansminimum voor inwoners van de gemeente Olst-Wijhe 

BESLUIT:

  1. Kennisnemen van de opzet van het onderzoek naar een aanvaardbaar bestaansminimum voor inwoners van de gemeente Olst-Wijhe

SAMENVATTING

Er is tijdens de behandeling van de beleids- en financiële begroting 2024 door het college een toezegging gedaan aan de gemeenteraad om een onderzoek uit te voeren naar een aanvaardbaar bestaansminimum voor inwoners van de gemeente Olst-Wijhe. Het college heeft kennisgenomen van de voorgestelde opzet van het onderzoek. Het voorstel wordt op 2 september 2024 in een woordvoerdersoverleg besproken om bij de woordvoerders van de gemeenteraadsfracties te toetsen of zij kunnen instemmen met de voorgestelde opzet van het onderzoek.  

4. Instemmen met het uitvoeringsplan gebiedsgericht werken 2024-2026 

BESLUIT:

  • In te stemmen met het uitvoeringsplan gebiedsgericht werken 2024-2026 en hiermee de pilotfase van gebiedsgericht werken af te ronden en structureel vervolg te geven.

SAMENVATTING

De gemeente gaat gebiedsgericht werken als werkwijze een vervolg geven. Gebiedsgericht werken is een aanpak om complexe, grote opgaven binnen een gebied integraal in de gemeentelijke organisatie én in samenwerking met partners uit het gebied te organiseren. Met als doel om bij te dragen aan leefbaarheid en een vitale leefomgeving. Het college van burgemeester heeft ingestemd met het uitvoeringplan dat de leidraad is om gebiedsgericht werken professioneel toe te passen. De werkwijze past de gemeente toe in gebieden waar meerdere vraagstukken spelen. De omgevingsvisie en sociale toekomstvisie vormen belangrijke kaders voor de aanpak. 

5. Voorstel tot  bekostiging en borging Kindcentrum Olst   

BESLUIT:

  1. Borging jegens BNG Bank te verlenen en te besluiten: 
    a. Te verklaren kennis te hebben genomen van de Garantie en Koopverklaring versie 4 d.d. 27-6-2024 met kenmerk MT.240627.08, met hierin opgenomen het model van de akte van borgtocht met referentie E2a/01122010 van BNG Bank;
    b. Om onder de in deze akte van borgtocht vermelde voorwaarden onherroepelijk en onvoorwaardelijk borg te staan jegens BNG Bank voor de nakoming van alle verplichtingen van Stichting Gebouwbeheer Kindcentra Olst-Wijhe uit hoofd van de (daarin genoemde) Financieringsovereenkomst, overeenkomstig de modelakte van borgtocht met referentie E2a/01122010, een en ander tot een maximum bedrag van € 15.900.000 (te vermeerderen met de pro rata parte aan dit bedrag toe te rekenen boeten, kosten en wettelijke en overeengekomen renten.”undefined undefined undefined undefined undefined
  2. Op basis van het besluit onder beslispunt 1 een brief aan Stichting Gebouwbeheer Kindcentra Olst-Wijhe van Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) te versturen waarin het borgingsbesluit is bevestigd, dit conform de bijgevoegde brief in de bijlage.
  3. In te stemmen met splitsing van het kadastraal perceel F5409 conform bijgaande splitsingstekening
  4. In te stemmen met de navolgende akten c.q. overeenkomsten: 
    a. Garantie- en koopverklaring inclusief de modelakte van borgtocht met referentie E2a/01122010 van BNG Bank, versie 4 d.d. 27-6-2024 met kenmerk MT.240627.08
    b. Hypotheekakte, versie 2 d.d. 10-8-2022
    c. Vestiging opstalrecht, versie 3 d.d. 15-3-2024
    d. Huurovereenkomst gymzaal, versie 5 d.d. 27-6-2024
    e. Huurovereenkomst consultatiebureau (GGD), versie 5 d.d. 27-6-2024
    f. Bekostigingsovereenkomst mijnplein, versie 5 d.d. 27-6-2024
    g. Bekostigingsovereenkomst De Mare, versie 5 d.d. 27-6-2024
  5. Op grond van artikel 171 lid 2 Gemeentewet de ondertekening van de overeenkomsten en akten zoals genoemd onder beslispunt 3 op te dragen aan wethouder Compagner via bijgaand volmacht. 

SAMENVATTING

Het Kindcentrum Olst is in de realisatiefase aanbeland. Namens schoolbesturen De Mare, mijnplein, kinderopvangorganisatie KOOS en de gemeente neemt Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) deze realisatie voor haar rekening. Als onderdeel van de uitvoering van het project gaat het college van B&W op 22 juli huurovereenkomsten en een opstalrecht aan en wordt op 16 juli een borging afgegeven aan SMV voor het financieringsarrangement bij de BNG. Het college is hiertoe alleen bevoegd als de gemeenteraad de hiervoor noodzakelijke besluiten neemt. De raad heeft op 15 juli hiertoe besloten.  

6. Notitie Communiceren met Impact 

BESLUIT:

In te stemmen met: 

  1. De gemeenteraad voorstellen in te stemmen met de communicatiewaarden zoals opgenomen in de notitie “communiceren met impact”

SAMENVATTING

Het huidige communicatiebeleidsplan dateert van de periode 2013 – 2017. De wereld verandert steeds sneller en het is noodzakelijk ons communicatiebeleid hierop aan te passen. 
Ten behoeve van de actualisatie van het communicatiebeleidsplan zijn allereerst de communicatiewaarden beschreven. Na vaststelling vormen deze de onderlegger voor het nieuwe communicatiebeleidsplan. 

7. Vaststellen wijzigingsplan Kippenmarkt, Wijhe en zienswijzennota 

BESLUIT:

  1. De Nota van beantwoording van zienswijzen Kippenmarkt, Wijhe d.d. 3 juli 2024 vast te stellen;
  2. Het wijzigingsplan ‘Wijzigingsplan Kippenmarkt, Wijhe’ gewijzigd vast te stellen met de volgende wijzigingen:
    - Toelichting pagina 7 aanpassen dat de genoemde parkeerplaatsen niet openbaar zijn maar privé;
    - Toelichting pagina 26 aanpassen dat het plan niet geschikt is voor ouderen die slecht ter been zijn;
    - Verschillende tekeningen aanpassen waarop de garageboxen staan ingetekend naar de nieuwe versie zonder garageboxen;
    - In de regels de regeling voor bijgebouwen eruit halen omdat er geen garageboxen meer komen; 
    - Verbeelding aanpassen door de aanduiding voor bijgebouwen te laten vervallen.
  3. Geen exploitatieovereenkomst vast te stellen, omdat het kostenverhaal anterieur verzekerd is.

SAMENVATTING

Een ontwikkelaar heeft een plan ingediend om een appartementencomplex voor 5 appartementen te realiseren op de Kippenmarkt in Wijhe. Het college heeft in december 2023 besloten om het ontwerpwijzigingsplan voor deze ontwikkeling ter inzage te leggen. Op het plan zijn 13 zienswijzen ingediend. Het college heeft besloten om het wijzigingsplan voor de ontwikkeling gewijzigd vast te stellen. Het betreft twee tekstuele wijzigingen in de toelichting van het plan en het aanpassen van tekeningen, de verbeelding en regels ten aanzien van de garageboxen, welke komen te vervallen door een verkeerde maatvoering. 

8. Ondertekening samenwerkingsovereenkomst (SOK) / intentieverklaring Enexis 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de samenwerkingsovereenkomst met Enexis;
  2. Wethouder Blind te mandateren om namens het college de SOK te ondertekenen;
  3. De raad te informeren over deze samenwerkingsovereenkomst via de lijst ingekomen stukken.

SAMENVATTING

Olst-Wijhe verduurzaamt én groeit. Hierdoor verandert de manier waarop we energie opwekken, verbruiken, transporteren en opslaan. Het huidige energiesysteem is daar niet op berekend en daarom moet het worden aangepast. Het college wordt gevraagd om wethouder Marcel Blind te mandateren om de Samenwerkingsovereenkomst met Enexis te ondertekenen, als startsein van een verdere planmatige samenwerking.

9. Proces en voortgang woonwagenlocatie Hooiberglaan 

BESLUIT:

  1. Het proces voor de realisatie van nieuwe woonwagenstandplaatsen actief voort te zetten, hangende het beroep tegen het bestemmingsplan.

SAMENVATTING

Met het unaniem vaststellen door de gemeenteraad van het bestemmingsplan ‘Ontwikkeling woonwagenstandplaatsen Olst-Wijhe’ is planologisch de weg vrijgemaakt voor de toevoeging van 3 standplaatsen op de bestaande locatie op Het Anem in Wijhe en 4 nieuwe plaatsen aan de Hooiberglaan in Olst.

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan is beroep ingesteld, gericht op de locatie Hooiberglaan. Ondanks het beroep, wil het college op en voor deze locatie alvast een aantal voorbereidende werkzaamheden opstarten en voor zover mogelijk uitvoeren (o.a. verwijderen struiken en bomen, ophogen gebied en realiseren watercompensatie), om zo de voortgang in het project te houden. Daarom heeft het college besloten om het proces voor de realisatie van de standplaatsen actief voort te zetten en niet te wachten op de uitspraak bij de Raad van State over het beroep.  

Rond de zomer wordt in gesprek gegaan met direct omwonenden en de toekomstige woonwagenbewoners over de landschappelijke inpassing van de standplaatsen aan de Hooiberglaan. 

10. Informatiebeveiligingsbeleid 2024 

BESLUIT:

  1. Het informatiebeveiligingsbeleid 2024 vast te stellen
  2. De raadsmededeling vast te stellen en aan te bieden aan de gemeenteraad

SAMENVATTING

Met het geactualiseerde informatiebeveiligingsbeleid zetten de DOWR-gemeenten een volgende richtinggevende en kaderende stap voor de komende jaren om de beveiliging van persoonsgegevens en andere gemeentelijke informatie te continueren en voort te bouwen op de stappen die in de voorgaande jaren door de DOWR-gemeenten gezet zijn op het gebied van informatieveiligheid en privacy. 

Deze beleidsvernieuwing omvat tevens de voorbereiding op de implementatie van belangrijke nieuwe wet- en regelgeving, waaronder de Network and Information Systems Directive (NIS2) en daaruit voortkomend de Baseline Informatiebeveiliging Overheden (BIO) 2.0 norm die naar verwachting eind 2024 wettelijk verankerd zal worden. Hoewel de BIO 2.0 nog niet definitief is vastgesteld, nemen we reeds stappen om ons voor te bereiden op de verwachte aankomende veranderingen. Dit onderstreept onze proactieve benadering en ons streven naar een tijdige en effectieve naleving van de nieuwe regelgeving.   

11. Bestek team Strategie  

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het bestek voor team Strategie als nadere inkleuring van het 8 maart vastgestelde sturingsmodel;
  2. De directie de opdracht te geven het team overeenkomstig het bestek in te richten, vorm te geven en te laten functioneren;
  3. Uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025, of indien wenselijk eerder, te evalueren in welke mate team Strategie uitvoering geeft aan het bestek. 

SAMENVATTING

Op 8 maart jl. heeft het college het sturingsmodel toekomstbestendig Olst-Wijhe vastgesteld. Dit sturingsmodel voorziet in de totstandkoming van een team Strategie ter bevordering en versterking van strategisch denken en werken. De nadere inkleuring van dit team is vastgelegd in een zogenaamd ‘bestek’, waarin de kaders voor het nieuwe team Strategie geduid zijn. Het team start op 1 oktober 2024. Uiterlijk voor de zomer 2025 wordt de ‘werking’ van het team geëvalueerd. 

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Voorstel opzet onderzoek naar een aanvaardbaar bestaansminimum voor inwoners van de gemeente Olst-Wijhe  pdf 38,1 KB Download
Instemmen met het uitvoeringsplan gebiedsgericht werken  pdf 44,9 KB Download
Voorstel tot bekostiging en borging Kindcentrum Olst  pdf 77,2 KB Download
Notitie Communiceren met Impact  pdf 34,8 KB Download
Vaststellen wijzigingsplan Kippenmarkt, Wijhe en zienswijzennota  pdf 39,5 KB Download
Ondertekening samenwerkingsovereenkomst (SOK) / intentieverklaring Enexis  pdf 51,4 KB Download
Proces en voortgang woonwagenlocatie Hooiberglaan  pdf 54,7 KB Download
Informatiebeveiligingsbeleid 2024  pdf 48,0 KB Download
Bestek team Strategie  pdf 42,2 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen