B&W besluiten 01-07-2024

Aanwezig

  • de heer G. Grashof, gemeentesecretaris
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 11 en 18 juni 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

3. Tussenrapportage vervangingen armaturen openbare verlichting 2023-2024 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de tussenrapportage “versneld energie besparen door het vervangen van 1700 armaturen van onze openbare verlichting”.

SAMENVATTING

In december 2022 zijn, mede naar aanleiding van cisis in Oekraïne, kosten voor energie explosief gestegen. Deze ontwikkeling heeft de al lopende discussie over verminderen van het gebruik van energie verder aangewakkerd. Vanuit dat perspectief is besloten om op het gemeentelijke energie verbruik te gaan besparen en is gevraagd om op de openbare verlichting versneld 1700 lichtpunten te vervangen voor energiezuinige verlichting en tevens onderzoek te doen naar andere mogelijkheden om energie te besparen op de openbare verlichting. Dit voorstel is ter kennisname aan het college en gaat in op de voortgang van dit project.  Het betreft een tussentijdse rapportages zoals in het bestuurlijke dashboard is opgenomen. Op dit moment zijn er van de 1700 geplande lichtpunten er 1300 vervangen.  Hiermee is de besparing op aan energie op dit moment 150.000 kWh/jaar van de geplande te verwachting besparing van 162.000 kWh/jaar in op 1-1-2027. Hiermee loopt het project voor op de planning en gaan we de afgesproken energiebesparingsdoelen op dit onderdeel realiseren eerder dan in 2027 is de verwachting. 

4. Uitvoering Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2024-2025 (fase 1 en 2) 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de voorbereiding en uitvoering van de reconstructie Wechterholt en Elshofweg in het kader van SPV.
  2. Hiervoor een totaal investeringsbedrag beschikbaar stellen van € 186.500,-
  3. Het totale bedrag van € 186.500,- te dekken uit gereserveerde kapitaallasten in het kader van maatregelen SPV 2030. Conform het vastgestelde MJIP.
  4. De financiële consequenties verwerken in de 2e berap 2024;
  5. De projectleider/ambtelijk opdrachtgever te mandateren voor alle besluiten binnen de kaders zoals aangegeven in het projectstartdocument.

SAMENVATTING

In 2022 is ingestemd met het collegevoorstel ‘Strategisch Plan Verkeersveiligheid’. Het Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid is hier onderdeel van. 

In bovengenoemd programma zijn twee risico-trajecten opgenomen. Het betreft traject Oost-West en Noord-Zuid. 
Traject Oost-West: undefined undefined undefined undefined undefinedWoolsdijk vanaf Elshagenweg richting Oude Deventerweg verdergaand op Middelerstraat richting Holstweg 

Traject Noord-Zuid: undefined undefined undefined undefined undefinedWechterholt richting  Elshof/Boerhaar, Wesenberg, Oude Deventerweg, Roosenvoordedijk

In 2024 willen we starten met het invoeren van de maatregelen. We zullen starten met de Wechterholt (2024) en de Elshofweg (2025). 

De reconstructie van de Wechterholt en Elshofweg  is opgenomen in het vastgestelde MJIP. Voor de realisatie is vanuit het MJIP een bedrag van €186.500,- beschikbaar. De kapitaallasten hiervan zijn opgenomen in de begroting 2024-2027. 

5. Harmonisering subsidiebeleid secundaire voorzieningen: Uitgangspunten Subsidieverstrekking 

BESLUIT:

  1. De raad van Olst-Wijhe voor te stellen om: 
    - In te stemmen met de uitgangspunten voor de harmonisering van het subsidiebeleid voor secundaire instellingen per 1 januari 2025;
    - In te stemmen met de zienswijze nota voor harmonisering van het subsidiebeleid voor secundaire instelling per 1 januari 2025;
    - In te stemmen met de reactie op het advies van de Adviesraad Samenleving Olst-Wijhe op het subsidiebeleid voor secundaire instelling per 1 januari 2025;
    - In te stemmen met het omzetten van de Adviesraad naar een primaire voorziening per 2025 en het overhevelen van de subsidie van €12.000 naar de primaire subsidies.
    - In te stemmen met het wijzigen of beschikbaar stellen van de volgende bedragen: 
    a. Structurele verhoging van €2.000 per jaar voor het jeugd- en jongerenwerk. Deze kosten structureel toe te voegen aan het budget voor secundaire voorzieningen Olst-Wijhe. 
    b. Stopzetten van het reclamefonds voor de Hooiberg in Olst en integratie van de financiële middelen van €2.200,- in de exploitatie van de Hooiberg.
    c. Volledige stopzetting van subsidies voor de Wereldwinkel Olst en Wijhe en Let’s Go per 2027, met een overgangsperiode in 2025 en 2026. Het maximaal beschikbare bedrag bedraagt €3.750 in 2025 en €1.250 in 2026. Deze kosten zullen worden gedekt uit de nader te bestemmen middelen.
    d. Instemmen met het beschikbaar stellen van een overgangssubsidie voor de Muziekschool Olst-Wijhe van €10.901 in 2025 en €3.634 in 2026, als ze een secundaire subsidie niet voortzetten volgens het nieuwe beleid. Deze kosten worden gedekt uit de nader te bestemmen middelen. 

SAMENVATTING

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de uitgangspunten voor de harmonisering van het subsidiebeleid voor secundaire instellingen per 1 januari 2025. Deze beslissing is genomen om het verouderde subsidiebeleid van Olst-Wijhe aan te passen aan de veranderende behoeften van de samenleving. De beoogde resultaten van deze harmonisering zijn een meer consistente en efficiënte aanpak van subsidieverlening, gericht op het versterken van maatschappelijke effecten, zoals ook vastgelegd in het bestuursakkoord van Olst-Wijhe 2022-2026. Belanghebbenden worden betrokken en er wordt zorgvuldig gecommuniceerd. Niet alle secundaire subsidies ondergaan wijzigingen, maar voor degenen die wel worden aangepast, wordt rekening gehouden met de impact ervan. De aanpassing van het subsidiebeleid impliceert geen bezuiniging, maar in sommige gevallen een andere benadering van subsidiëring. In september zal de gemeenteraad van Olst-Wijhe eerst oordeelsvormend en later besluitvormend vergaderen over de harmonisatie van het subsidiebeleid voor secundaire instellingen per 2025.

6. Definitieve versie Sociale Toekomstvisie 

BESLUIT:

  1. Vaststellen van Sociale Toekomstvisie 2024-2034 en beschikbaar stellen aan de gemeenteraad voor bespreking tijdens de beeldvormende vergadering van 8 juli a.s.
  2. Instemmen met bijgaande conceptbrief waarin de reactie van het college op het advies van de Adviesraad Samenleving over de Sociale Toekomstvisie 2024-2034 is verwoord.
  3. Instemmen met bijgaande conceptbrief waarin de reactie van het college op de inspraakreactie van Salland Verzekeringen over de Sociale Toekomstvisie 2024-2034 is verwoord.

SAMENVATTING

Op 2 april 2024 heeft het college de conceptversie van de Sociale Toekomstvisie 2024-2034 vastgesteld. Deze conceptversie is samen met maatschappelijke partners tot stand gekomen maar ook na vaststelling van deze conceptversie hebben zij nog eens de mogelijkheid gekregen om hierop te reageren. De conceptversie is actief naar onze partners toegestuurd en heeft op onze website gestaan. Ook is de Adviesraad Samenleving gevraagd om een advies. Het college heeft vervolgens één inspraakreactie ontvangen en een advies van de adviesraad Samenleving. Op basis daarvan zijn een klein aantal  aanpassingen gedaan in voorliggende versie van de Sociale Toekomstvisie 2024-2034 die vervolgens in de beeldvormende raadsvergadering van 8 juli a.s. met de gemeenteraad wordt besproken

7. Vaststelling van de wijzigingen van de gemeenschappelijke regeling Sallcon 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het voorstel tot vaststelling van de wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Sallcon, conform de bijgevoegde wijziging GR Sallcon.
  2. In te stemmen met de te verzenden brief aan het bestuur van de GR Sallcon.

SAMENVATTING

Op 10 juni 2024 heeft de gemeenteraad aan het college toestemming verleend om te besluiten tot de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Sallcon.  Het college heeft besloten om een vaststellingsbesluit te nemen tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Sallcon.

8. Nieuwe straatnaam nodig voor bouwproject op locatie voormalige werkplaats van Salland Wonen, nu Jan Hooglandstraat 34, 8121BX Olst 

BESLUIT:

  1. De volgende straatnaam toe te kennen “Hof van Polletje” voor nieuwbouwlocatie Salland Wonen – Jan Hooglandstraat te Olst.

SAMENVATTING

Bij de ontwikkeling van een nieuwbouwlocatie is het noodzakelijk een nieuwe straatnaam toe te kennen.
Door de historische vereniging ’t Olster Erfgoed zijn meerdere voorstellen voor straatnamen gedaan.
Hier is een selectie van gemaakt welke door het college zijn vastgesteld.

9. Update Konnected - statement met rvc, reactie ASDD en bijgestelde planning 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de reactiebrief aan de ASDD
  2. In te stemmen met het statement/de communicatielijn
  3. De raadsmededeling vast te stellen en aan te bieden aan de gemeenteraad

SAMENVATTING

Het is cruciaal dat mensen uit de doelgroep nu én in de toekomst de best passende dienstverlening en ondersteuning ontvangen. Daarom worden mogelijke scenario’s uitgewerkt en tegen het licht gehouden, zodat kort na de zomer een aantal realistische scenario’s voorliggen en de gemeenteraden van Olst-Wijhe en Deventer later dit jaar tot besluitvorming over kunnen gaan. KonnecteD en gemeenten hebben afgesproken de communicatie hierover vooraf met elkaar te delen. Het college biedt u de aangekondigde rapportages (deel 1 en 2) in het kader van het onderzoek naar de toekomst van KonnecteD  kort na het zomerreces aan. De eindrapportage van het onderzoek wordt begin oktober aangeboden. 
 

10.  Programma Toekomstbestendig Olst-Wijhe 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het programma Toekomstbestendig Olst-Wijhe.
  2. De gemeenteraad voorstellen dit programmaplan vast te stellen.
  3. Voor 2024 vanuit de reserve nader te bestemmen middelen een bedrag van €46.000,00 beschikbaar te stellen en te verwerkingen in de 2e Berap van 2024.
  4. Ervan kennis nemen dat een uitvoeringsagenda, die nader inzicht biedt in de te behalen (tussen)resultaten van de verschillende projecten binnen het programma Toekomstbestendig Olst-Wijhe, separaat ter besluitvorming wordt voorgelegd aan het college.   

SAMENVATTING

Op 26 februari 2024 heeft de gemeenteraad besloten om ten behoeve van een toekomstbestendige gemeente Olst-Wijhe te kiezen voor het scenario “netwerkgemeente” en dit tot uitvoering te brengen in een programma “Toekomstbestendig Olst-Wijhe”. De uitvoering van dit programma moet leiden tot een:

“Een toekomstbestendige gemeente Olst-Wijhe met als wenkend perspectief:

Een zelfbewuste partner aan de IJssel die in staat is om:

  • Focus aan te brengen: kiezen als kernkwaliteit;
  • De kracht van kleinschaligheid te benutten (behoud van uitvoeringskracht);
  • Netwerken te benutten om bestuurlijke en maatschappelijke doelstellingen te realiseren;
  • In nauwe verbinding staat met haar inwoners.

De centrale doelstelling van het programma is: 

‘Wij zijn een daadkrachtige netwerkpartner die voor onze samenleving opgaven realiseert in een steeds veranderende omgeving’

Onder het programma vallen meerdere projecten, waarbij uiteindelijk het resultaat moet zijn dat de gemeente toekomstbestendig is. We onderscheiden de volgende projecten:

  • Netwerkgemeente (het centrale thema van het programma oftewel het zogenaamde ‘koepelproject’)
  • Focus
  • Sturing
  • Ambtelijk-bestuurlijke samenwerking
  • Samenwerking met onder andere gemeente Raalte
  • Duurzaam inzetbaarheid: Veerkracht herstellen

Het programma wordt in 2024 geleid door een programmadirecteur, om voortgang en integraliteit te borgen. Vanaf 2025 vinden de programma-activiteiten in de lijn plaats.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Tussenrapportage vervangingen armaturen openbare verlichting  pdf 72,8 KB Download
Uitvoering Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2024-2025 (fase 1 en 2)  pdf 40,5 KB Download
Harmonisering subsidiebeleid secundaire voorzieningen: Uitgangspunten Subsidieverstrekking  pdf 79,4 KB Download
Definitieve versie Sociale Toekomstvisie  pdf 45,1 KB Download
Vaststelling van de wijzigingen van de gemeenschappelijke regeling Sallcon  pdf 34,0 KB Download
Nieuwe straatnaam nodig voor bouwproject op locatie voormalige werkplaats van Salland Wonen, nu Jan Hooglandstraat 34, 8121BX Olst  pdf 40,5 KB Download
Update Konnected - statement met rvc, reactie ASDD en bijgestelde planning  pdf 48,4 KB Download
Programma Toekomstbestendig Olst-Wijhe  pdf 53,9 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen