B&W besluiten 28-05-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer G. Grashof, loco-gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 21 mei 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

  • Memo Ontwikkelen naar netwerkgemeente en interbestuurlijke samenwerking
  • 19955-2024 – Voor kennisgeving aan te nemen. 

3. Aanpassing tarieven Huishoudelijke Ondersteuning 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met een eenmalige tariefwijziging voor huishoudelijke ondersteuning o.b.v. de onderbouwing in het voorgelegde scenario.
  2. In te stemmen met het verhogen van het tarief voor huishoudelijke ondersteuning van €33,92 naar een tarief van €37,33 met ingangsdatum 1 juli 2024.
  3. De meerkosten zijnde € 110.000 van de aanpassing van het tarief vanaf 2025 opnemen in de kadernota 2025-2028.

SAMENVATTING

De gemeente Olst-Wijhe heeft sinds 1 januari 2023 contractafspraken met 12 aanbieders voor huishoudelijke ondersteuning. Volgens de Verordening Sociaal Domein stelt het college de tarieven vast die zij verschuldigd is aan de (gecontracteerde) Wmo-aanbieders. 

De tarieven worden eenmaal per jaar geïndexeerd op basis van de contractuele afspraken. 4 van de 12 aanbieders hebben na de bekendmaking van het nieuwe tarief te kennen gegeven niet uit te kunnen met deze tarieven en hierover in gesprek te willen met de gemeente. Aan de hand van deze gesprekken is dit voorstel opgesteld en wordt voorgesteld om de tarieven te verhogen. 

4. Tarieven sportaccommodaties en buitensportvelden seizoen 2024-2025 

BESLUIT:

  1. De tarieven voor het gebruik van de sportaccommodaties en buitensportvelden in Olst Wijhe voor seizoen 2024-2025 vast te stellen

SAMENVATTING

Jaarlijks worden de tarieven vastgesteld voor het gebruik van de sportaccommodaties en de buitensportvelden in Olst-Wijhe.  
Volgens de begrotingsrichtlijnen verhogen we de tarieven voor het seizoen 2024-2025 ten opzichte van 2023-2024 met 3,9 %. 
Voor de binnensportaccommodaties gaat deze verhoging in per 1 juli 2024. 
Stichting Kulturhus Olst-Wijhe (sporthal De Lange Slag) en Stichting Dorpshuis Welsum (gymzaal de Bongerd) volgen deze tarieven. 
De tarieven voor de buitensportaccommodaties gelden per 1 januari 2025. Ook deze tarieven zijn verhoogd met 3,9 % (de sportvelden in Olst, Wijhe en Wesepe).

5. Handreiking KGO

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de handreiking KGO gemeente Olst-Wijhe;
  2. De raad te informerendoor de handreiking te plaatsen op de lijst ingekomen stukken.

SAMENVATTING

De handreiking KGO van de gemeente Olst-Wijhe geeft duidelijkheid aan initiatiefnemers en adviseurs over wat er wel en niet kan bij het realiseren van een KGO-initiatief. De handreiking zorgt er voor dat inwoners, adviseurs en medewerkers van de gemeente vanuit een gezamenlijk uitgangspunt werken en er dus minder ruis is in het proces van het realiseren van een initiatief. De handreiking biedt meerdere opties om het erf te herontwikkelen na het slopen van landschapsontsierende bebouwing (meestal niet gebruikte schuren). Hiermee stimuleren we ook andere ontwikkelingen dan alleen wonen in het buitengebied. Op deze manier werken we toe naar een vitaler platteland, waar ook werken en andere vormen van wonen mogelijk zijn. De handreiking is een tijdelijk instrument. In afwachting van de omgevingsvisies van de gemeente en de provincie en de handreiking schuifruimte VAB van de provincie, gebruiken we nu deze handreiking. De noodzaak om een tijdelijk instrument beschikbaar te stellen komt voort uit de vele ontwikkelingen die nu in het landelijk gebied plaats vinden en waarvoor op korte termijn duidelijkheid nodig is. Eind 2024 zullen de omgevingsvisies en de handreiking schuifruimte VAB beschikbaar zijn. Op basis van de uitgangspunten en mogelijkheden van deze documenten stellen we definitief KGO-beleid op. Dit beleid zal, volgens de gedachten van de omgevingswet, integraal worden opgesteld.

6. Raadsvoorstel bekostiging en borging Kindcentrum Olst 

BESLUIT:

  1. de raad voor te stellen het besluit tot bekostiging en borging te nemen voor het Kindcentrum Olst conform bijgaand raadsvoorstel d.d. 22-5-2024;
  2.  het raadsbesluit over de bekostiging en borging zoals genoemd onder beslispunt 1 de borging jegens BNG Bank te verlenen en op 16 juli 2024 te besluiten: 
    a.Te verklaren kennis te hebben genomen van de Garantie en Koopverklaring versie 3 d.d. 4-4-2024 met kenmerk MT.240404.03 met hierin opgenomen het model van de akte van borgtocht met referentie E2a1122010 van BNG Bank;
    b.Om onder de in deze akte van borgtocht vermelde voorwaarden onherroepelijk en onvoorwaardelijk borg te staan jegens BNG Bank voor de nakoming van alle verplichtingen van Stichting Gebouwbeheer Kindcentra Olst-Wijhe uit hoofd van de (daarin genoemde) Financieringsovereenkomst, overeenkomstig de modelakte van borgtocht met referentie E2a1122010, een en ander tot een maximum bedrag van € 15.900.000 (te vermeerderen met de pro rata parte aan dit bedrag toe te rekenen boeten, kosten en wettelijke en overeengekomen renten.”

SAMENVATTING

Het Kindcentrum Olst is in de realisatiefase aanbeland. Namens schoolbesturen De Mare, mijnplein, kinderopvangorganisatie KOOS en de gemeente neemt Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) deze realisatie voor haar rekening. Als onderdeel van de uitvoering van het project gaat het college van B&W op 22 juli huurovereenkomsten en een opstalrecht aan en wordt op 16 juli een borging afgegeven aan SMV voor het financieringsarrangement bij de BNG. Het college is hiertoe alleen bevoegd als de gemeenteraad de hiervoor noodzakelijke besluiten neemt. Dat is de reden dat aan de raad wordt voorgesteld om die noodzakelijke besluiten te nemen. Het gaat om twee besluiten: bekostigingsbesluit en borgingsbesluit.

7. Vaststelling gewijzigde GR'en

BESLUIT:

  1. De wijzigingen ten aanzien van de gemeenschappelijke regeling GGD IJsselland vast te stellen;
  2. De wijzigingen ten aanzien van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst IJsselland vast te stellen;
  3. De wijzigingen ten aanzien van de gemeenschappelijke regeling Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland vast te stellen;
  4. De wijzigingen ten aanzien van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio IJsselland vast te stellen.

SAMENVATTING

De verbonden partijen GGD, Omgevingsdienst (OD), Regionaal Serviceteam Jeugd (RSJ) en de Veiligheidsregio (VRIJ) stellen aan hun deelnemers voor om de gemeenschappelijke regeling te wijzigen. Aanleiding hiervoor is de wetswijziging van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr). Die beoogd de gemeenteraden meer zeggenschap te geven over de verbonden partijen. In het voortraject is de raad betrokken bij het ontwerp van de nieuwe gemeenschappelijke regelingen en hebben zij de mogelijkheid gehad tot het indienen van zienswijzen. Onlangs heeft de gemeenteraad van Olst-Wijhe het college toestemming verleent om in te stemmen met de gewijzigde gemeenschappelijke regelingen. Het college heeft daarom nu besloten om voor alle vier verbonden partijen (GGD, OD, RSJ, VRIJ) de wijzigingen ten aanzien van de gemeenschappelijke regelingen vast te stellen. 

8. Herformuleren opdracht functiewijziging Aula begraafplaats Den Nul 

BESLUIT:

  1. De opdracht om de functie en inrichting van de Aula op begraafplaats Den Nul naar een locatie op overleden op te baren en condoleances te organiseren stoppen.
  2. De opdracht te herformuleren en een prijsvraag uitschrijven waaraan regionale ondernemers en initiatiefnemers kunnen deelnemen om met alternatieve invullingen te komen.
  3. De gemeenteraad te informeren via de raadsnieuwsbrief.
  4. Bij de 2e BERAP de financiële wijzigingen als gevolg van eventuele alternatieve plannen verantwoorden. 

SAMENVATTING

In het najaar van 2023 is de actualisatie van het beleidsplan begraven en begraafplaatsen vastgesteld. Een onderdeel van dit beleidsplan was het wijzigen van de functie van het gebouwtje (Aula) op begraafplaats Den Nul. Begin 2024 zijn we ambtelijke, conform de planning, met de voorbereidingen begonnen om met de ondernemer tot een huur en exploitatieovereenkomst te komen. Gedurende dit traject zijn er vanuit de Nederlands Hervormde gemeenschap Olst signalen binnen gekomen dat zij bezig zijn met het realiseren van eenzelfde functie in het gebouw van de Bastiaan. In april en mei zijn er verschillende gesprekken geweest tussen de ambtelijke vertegenwoordiger van onze gemeente, de lokale begrafenisondernemer en afgevaardigden van de geloofsgemeenschap uit Olst

In deze gesprekken is duidelijk geworden dat het eventueel realiseren van twee locaties met dezelfde functie zal leiden tot onderlinge concurrentie en beide businesscases negatief zal beïnvloeden.

9. Beleid ‘woningsplitsing en kleinschalige verzoeken om woningbouw binnen de bebouwde kom’

BESLUIT:

  1. Instemmen met het bijgevoegde beleid voor woningsplitsing en kleinschalige verzoeken om woningbouw;
  2. Dit beleid toesturen aan de raad en toelichten tijdens de beeldvormende raadsbijeenkomst op 3 juni a.s. over de Focus op wonen;
  3. Dit beleid aan te merken als bouwsteen voor de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan. 

SAMENVATTING

Als het gaat om woningbouw in Olst-Wijhe komen er met enige regelmaat verzoeken vanuit de samenleving om woningen te realiseren. Deze initiatieven kunnen bijdragen aan onze ambitie¬ om 
1000-1200 nieuwe woningen te realiseren in de periode 2022-2032.

De raad heeft op 13 november 2023 de  motie Woningsplitsing aangenomen. De essentie van die motie is dat gevraagd wordt om het beleid rond woningsplitsing te verruimen. Bij de uitwerking van de motie wordt onderscheid gemaakt tussen initiatieven binnen en buiten de bebouwde kom. Bij initiatieven buiten de bebouwde kom geldt een ander toetsingskader, mede in relatie tot het KGO beleid. In het beleid  ‘woningsplitsing en kleinschalige verzoeken om woningbouw binnen de bebouwde kom’ staat beschreven welke criteria de gemeente gebruikt om dergelijke verzoeken binnen de bebouwde kom de toetsen. 

Er zijn daarnaast kleinschalige initiatieven voor het realiseren van kleine aantallen nieuwbouw (1 tot 5 woningen) binnen de bebouwde kom. Deze initiatieven kunnen net als woningsplitsing interessant zijn, maar deze verzoeken vragen om een goede integrale afweging. in de praktijk blijkt bij deze verzoeken regelmatig sprake van ruimtelijke knelpunten, zoals het niet goed ruimtelijk kunnen inpassen van de nieuwbouw of (gegronde) bezwaren uit de omgeving. 

10. Vaststellen “pijlers voor de toekomst” als tussenproduct van de omgevingsvisie

BESLUIT:

  1. De raad voor te stellen de “Pijlers voor de toekomst” als tussenproduct voor de omgevingsvisie vast te stellen

SAMENVATTING

De gemeente Olst-Wijhe heeft een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van haar omgevingsvisie richting 2050. Op 28 mei 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders de pijlers voor de Toekomst' vastgesteld. Deze pijlers vormen cruciale bouwstenen voor de uiteindelijke toekomstvisie op de fysieke leefomgeving van de gemeente. De visie gaat over hoe we richting 2050 wonen, werken, recreëren, onze energie opwekken, water afvoeren en vasthouden, voor elkaar zorgen en nog veel meer. De pijlers zijn vormgegeven met grote inbreng van inwoners en partners. Het gaat om de volgende drie pijlers:

  • Waterrijke en groene gemeente in balans
  • Gemeenschapskracht in een gezonde leefomgeving
  • Ruimte voor duurzaam en lokaal ondernemen

De 'Pijlers voor de toekomst' zijn het resultaat van een intensief participatietraject waarin inwoners, scholieren, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen actief hebben meegedacht. In de volgende fase worden de pijlers verder uitgewerkt naar de omgevingsvisie en de vertaling in de verschillende gebieden van Olst-Wijhe.

 

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Aanpassing tarieven Huishoudelijke Ondersteuning  pdf 51,9 KB Download
Tarieven sportaccommodaties en buitensportvelden seizoen 2024-2025  pdf 70,7 KB Download
Handreiking KGO  pdf 43,1 KB Download
Raadsvoorstel bekostiging en borging Kindcentrum Olst  pdf 68,1 KB Download
Vaststelling gewijzigde GR'en  pdf 36,8 KB Download
Herformuleren opdracht functiewijziging Aula begraafplaats Den Nul  pdf 48,8 KB Download
Beleid ‘woningsplitsing en kleinschalige verzoeken om woningbouw binnen de bebouwde kom'  pdf 43,7 KB Download
Vaststellen “pijlers voor de toekomst” als tussenproduct van de omgevingsvisie  pdf 53,1 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen