B&W besluiten 18-06-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer G. Grashof, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

  • -

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 11 juni 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

  • Brief over opvangopgaven/ brief CDK – Voor kennisgeving aan te nemen.
  • Formulier voor aanvraag beeldvormend overleg gemeenteraad - 21122-2024 – Voor kennisgeving aan te nemen.
  • REGIO ZWOLLE – Eindrapportage – Voor kennisgeving aan te nemen.
  • Beantwoording raadsvragen jaarrekening 2023, deel 1 – Akkoord.
  • Voorstel structuur PO’s – Voor kennisgeving aan te nemen.
  • Werksessie College/DT over Team Strategie – Voor kennisgeving aan te nemen. 

3. Verkeerssituatie Langstraat

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de ingediende reacties op het collegebesluit verkeerssituatie Langstraat 21 januari 2024;
  2. In lijn met het advies van Goudappel (verwoord in een addendum) en BRDG een verkeersbesluit te nemen voor het aanwijzen van de Langstraat als (winkel)erf;
  3. In gesprek te gaan met de exploitant van Het Praothuus over de naleving van het geldende verkeersbesluit voor de afsluiting van een gedeelte van de Langstraat gedurende de weekenden;
  4. In nauwe samenwerking met ondernemers richtlijnen op te stellen voor uitstallingen die breed toepasbaar zijn;
  5. Op het moment van het opnieuw verstrekken van terrasvergunningen en exploitatievergunningen in de voorwaarden extra aandacht te schenken aan de benodigde vrije ruimte voor verkeer;
  6. In aansluiting met het collegebesluit van 21 januari 2024 door te gaan met de verkenning om grondaankoop te doen voor eventuele realisatie van extra parkeerruimte;
  7. Structureel extra capaciteit vrij te maken voor handhaving door in 2025 een extra bedrag aan te vragen in de Kadernota 2026;
  8. Een jaar na effectieve uitvoering de verkeersmaatregel zowel subjectief als objectief te evalueren;
  9. Ten behoeve van de reconstructie van de entrees van de Langstraat een investeringsbedrag beschikbaar stellen van € 30.000,-;
  10. De financiële consequenties verwerken in de 2e berap 2024; 

SAMENVATTING

De Langstraat is het centrale winkelgebied van de kern Wijhe. Veiligheid en bereikbaarheid van deze straat, ook met blik op de toekomst is belangrijk voor zowel inwoners, bezoekers en ondernemers van het centrum. Na gesprekken met enkele inwoners die in de omgeving van de Langstraat wonen is geconstateerd dat er verkeersonveiligheid ervaren wordt door voetgangers en mindervaliden in de straat. Ondernemers onderschrijven dit gevoel, maar benadrukken tevens de gewenste bereikbaarheid van de winkels voor alle type verkeersbewegingen. Daarnaast komen er door woningbouwontwikkelingen steeds meer woningen in het centrum van Wijhe. Dit leidt in de toekomst tot meer verkeersdrukte en parkeerdruk.
Om de Langstraat voor te bereiden op de aankomende uitdagingen is in opdracht van de gemeente een verkeersonderzoek uitgevoerd door Goudappel. Op grond daarvan heeft het college op 21 januari 2024 een voornemen uitgesproken voor onder meer het omdraaien van de rijrichtingen. Deze verkeersmaatregel is destijds geadviseerd door Goudappel als één van de maatregelscenario’s. Eenieder is in de gelegenheid gesteld om een reactie in te dienen. Daarnaast is een informatieavond georganiseerd op 17 april 2024. In totaal hebben we 27 reacties ontvangen op het uitgesproken voornemen.
 
De reacties hebben geleid tot een aanpassing van het uitgesproken voornemen. Uit de reacties blijkt dat er veel draagvlak bestaat om de Langstraat aan te wijzen als (winkel)erf. Deze oplossing werd ook voorgesteld in het BRDG-rapport wat eerder door ondernemers en de gemeente is laten opstellen. Het rapport van Goudappel laat zien dat er feitelijk geen probleem is in de Langstraat als er enkel afgegaan wordt op het verkeerskundig oordeel over de cijfers. Er heerst echter wel een gevoel van verkeersonveiligheid. Een (winkel)erfconstructie kan bijdragen aan een veiliger gevoel. Er is op dit moment te weinig draagvlak voor het omdraaien van de rijrichtingen. Adviesbureau Goudappel heeft het aanwijzen van de Langstraat als (winkel)erf aanvullend getoetst met een positief resultaat.
 
Daarnaast wordt voor de korte en middellange termijn besloten om op het moment van het opnieuw verstrekken van terras- en exploitatievergunningen in de voorwaarden extra aandacht te schenken aan de benodigde vrije ruimte voor verkeer. In nauwe samenwerking met ondernemers dienen daarnaast richtlijnen te worden opgesteld voor uitstallingen die breed toepasbaar zijn. In de vergunningen en de APV zijn momenteel geen duidelijke kaders vastgesteld voor uitstallingen en terrassen. Hierdoor kan het voorkomen dat de minimale breedte van de straat niet altijd gewaarborgd is. Dit speelt een rol in het veiligheidsgevoel, maar ook bij de doorgang van hulpdiensten. De op te stellen richtlijnen worden verankerd in een gemeentelijke beleidsregel.
 
Om de verkeerscirculatie in en rondom de Langstraat goed te laten functioneren, is het extra van belang dat iedere weggebruiker zich aan de verkeersregels houdt. In de reacties op het uitgesproken voornemen en tijdens de informatieavond is een duidelijke oproep gedaan voor meer handhaving op straat. Het gaat daarbij vooral om handhaving op verkeersgedrag. Dit geldt voor alle centrumgebieden in onze gemeente. Besloten wordt om in het jaar 2025 voor de kadernota 2026 een structureel extra bedrag voor handhaving aan te vragen. Bij toekenning is meer ruimte beschikbaar voor handhaving op verkeersgedrag in de centrumgebieden.

4. Jaarstukken Veiligheidsregio IJsselland 2023

BESLUIT:

  1. De gezamenlijke visie op de jaarstukken, specifiek over de bestemming van het positieve resultaat, mee te geven aan de portefeuillehouder in aanloop naar het Algemeen Bestuur van 10 juli 2024.

SAMENVATTING

De raad heeft in april 2024 kennisgenomen van de jaarstukken van de Veiligheidsregio IJsselland (VRIJ) 2023. Aansluitend geeft het college haar visie op de jaarstukken, specifiek over de bestemming van het positieve resultaat, mee aan de portefeuillehouder die zitting heeft in het Algemeen Bestuur (AB) van de veiligheidsregio. 

5. Vaststellen Uitvoeringsplannen Informatievoorziening 2025-2028

BESLUIT:

  1. de Uitvoeringsplannen Informatievoorziening 2025-2028 vast te stellen;
  2. de financiële consequenties voor 2025 en verder van de initiatieven met als prioriteit ‘Autonome Ontwikkeling’ te verwerken als autonome ontwikkeling in de kadernota (voor 2025 tot en met 2028 betreft het respectievelijk € 7.466, € 25.446, € 1.446 en € 1.446).
  3. de financiële consequenties voor 2025 en verder van de DPIAs te verwerken als autonome ontwikkeling in de kadernota voor structureel € 30.538.
  4. de financiële consequenties van de initiatieven met prioriteit 1 en 2 mee te nemen in de kadernota 2025 ter afweging als gewenst nieuw beleid met hoge prioriteit (voor 2025 tot en met 2025 betreft het respectievelijk € 54.153, € 16.153, €26.153 en € 26.153).
  5. Het college geeft opdracht aan de DOWR samenwerking om te zorgen voor scherpte op de begrotingen maar ook op de uitvoerbaarheid en monitoring op de uitvoering van de i-uitvoeringsplannen.

SAMENVATTING

Onze gemeente staat voor grote maatschappelijke opgaven. Data en digitalisering spelen hierin een essentiële rol. In de Uitvoeringsplannen is het Strategisch Informatieplan (StIP) van Deventer, Olst-Wijhe en Raalte uitgewerkt naar concrete initiatieven voor 2025-2028 en de financiële vertaling daarvan. Dit doen we jaarlijks voor de domeinen bedrijfsvoering, dienstverlening, fysiek/economie/openbare orde en veiligheid en sociaal.

6. Vaststellen plan van aanpak programma HWBP en KRW

BESLUIT:

  1. De interne organisatie op dit thema in te richten als een meerjarig programma, meer omvang te geven (kwalitatief en kwantitatief) en focus te geven op het thema IJsselgebied en een programmastructuur te introduceren.
  2. Het programmaplan voor 2024 vast te stellen als overkoepelende structuur en de huidige lopende deelprojecten onder te brengen in dit programma. 
  3. Extra budget van 197.724 euro voor 2024 voor het opzetten en bemensen van het programma ter beschikking te stellen. Dit bedrag verantwoorden via de 1 BERAP 2024. 
  4. In de kadernota 2025-2028  een bedrag van 100.000 euro te ramen voor programma in het jaar 2025.
  5. De dekking van de budgetten te halen uit de algemene reserves
  6. Programmaplan jaarlijks in het najaar te actualiseren en bij te stellen naar de stand van het moment en eventuele financiële bijstellingen te betrekken in de reguliere P&C cyclus. 

SAMENVATTING

Sinds eind april 2024 worden de plannen rondom de dijkversterkingsmaatregelen in het kader van het hoogwaterbeschermingsprogramma en kaderrichtlijn water concreet en respectievelijk vanuit IJsselwerken en Rijkswaterstaat (GROW) gepresenteerd aan onze inwoners. Hierbij wordt duidelijk dat de impact op de leefomgeving veel groter wordt en tot dan was voorzien. Deze impact leidt tot grote emoties onder inwoners, plaatselijke belangen en ondernemers. Een duidelijke roep vanuit de samenleving om als gemeente een grotere rol te pakken geeft aanleiding om een actievere werkwijze en opstelling te gaan hanteren. Ook blijkt dat de verschillende projecten die zijn opgezet de meekoppelkansen te kunnen verzilveren te weinig slagkracht kunnen ontwikkelen om tot gewenste resultaten te komen.   
Om dit op te lossen wordt er een programmaorganisatie opgezet. Een programmatische aanpak op dit thema zorgt voor de nodige focus en bundeling van middelen en kennis. 

7. Vaststellen jaarrekening 2023 Sallcon GR en KonnecteD BV en Begroting 2025 Sallcon GR

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de brief van 10 juni 2024 van het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling BVO Sallcon (Sallcon GR) over de mogelijkheid een zienswijze in te dienen op de begroting 2025 van Sallcon GR;
  2. Kennis te nemen van de ontwerpbegroting 2025 en jaarrekening 2023 Sallcon GR; 
  3. In te stemmen met het voorstel tot vaststelling van de jaarrekening 2023 KonnecteD BV:
  4. In te stemmen met het voorstel tot het verlenen van decharge aan de directeur van KonnecteD BV voor het gevoerde beleid over 2023 en decharge aan de raad van commissarissen voor het gevoerde toezicht over 2023;
  5. De besluiten onder 3 en 4 ook te nemen als  schriftelijk besluit van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van KonnecteD BV;
  6. In te stemmen met de brief vanuit het bestuur van Sallcon GR in haar rol van aandeelhouder van KonnecteD BV aan de directeur van KonnecteD waarin de besluiten vermeld onder bovenstaande punten 3,4 en 5 kenbaar worden gemaakt;
  7. De gemeenteraad voor te stellen om geen zienswijze in te dienen op de begroting 2025 Sallcon GR;
  8. Als de gemeenteraad geen gebruik maakt van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen op de eerste begrotingswijziging 2025 van de Gemeenschappelijke Regeling BVO Sallcon (Sallcon GR) met een brief het bestuur van Sallcon GR hiervan op de hoogte te stellen; 

SAMENVATTING

Het bestuur van de bedrijfsvoeringorganisatie Sallcon GR heeft op 5 juni 2023 de jaarrekening Sallcon GR 2023, het jaarbericht 2023 KonnecteD BV en de Begroting 2025 Sallcon GR “voorlopig” vastgesteld.
De gemeenteraden van Olst-Wijhe en Deventer krijgen de mogelijkheid hierover zienswijzen in te dienen. Daarna stelt het bestuur van de bedrijfsvoering organisatie Sallcon GR de begroting 2025 definitief vast.  Het college heeft besloten om de gemeenteraad te adviseren om geen zienswijze in te dienen. Na vaststelling wordt de begroting 2025 dient bij Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel ingediend
Daarnaast wordt ingestemd met het vaststellen van de jaarrekening 2023 KonnecteD BB en decharge verleend. 

8. Annotatie VNG congres

BESLUIT:

1. In te stemmen met de per agendapunt gegeven adviezen;
2. Burgemeester S. Poepjes en wethouder Compagner te machtigen om tijdens de vergadering namens Olst-Wijhe deel te nemen aan stemmingen;
3. De vergaderstukken aan te bieden als ingekomen stukken aan de raad.

SAMENVATTING

Op 25 en 26 juni vindt de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaats. Burgemeester S. Poepjes vertegenwoordigt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe. Het college heeft ingestemd met de annotatie voor de Algemene Ledenvergadering.

9. Jaarrekening 2023, begrotingswijzing 2024 en ontwerpbegroting 2025 OD IJsselland

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de Jaarstukken 2023, begrotingswijziging OD IJsselland 2024 en de begroting OD IJsselland 2025 en deze voor te leggen aan de raad;
  2. De raad voor te stellen een zienswijze in te dienen op de begroting OD IJsselland 2025 en de meerjarenbegroting;
  3. Door middel van bijgevoegde zienswijze namens de raad de zorg uit te spreken over de financiële ontwikkelingen bij de OD IJsselland na 2025;
  4. De financiële gevolgen van de begrotingswijziging OD IJsselland 2024 (structureel 9.452 en incidenteel 37.9560) op te nemen in de tweede Berap 2024;
  5. In te stemmen met de jaarrekening en het jaarverslag 2023 van OD IJsselland. 

SAMENVATTING

Conform de gemeenschappelijke regeling en de regels uit de Wet gemeenschappelijke regelingen, heeft het Dagelijks Bestuur (DB) van de OD IJsselland de financiële verantwoording over 2023, een voorstel over de resultaatsbestemming 2023, een voorstel voor een begrotingswijziging 2024 en de conceptbegroting voor 2025 toegezonden aan de raden van de deelnemers in de OD.
De deelnemers hebben de gelegenheid zienswijzen in te brengen. Jaarrekening 2023, ontwerpbegrotingswijziging 2024 en de ontwerpbegroting 2025 worden op 11 juli 2024 aan het Algemeen Bestuur van de OD IJsselland ter vaststelling aangeboden. Wij stellen de raad voor een zienswijze in te dienen en daarin onze zorgen uit te spreken over de financiële ontwikkelingen bij de OD IJsselland na 2025.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Verkeerssituatie Langstraat  pdf 190,9 KB Download
Jaarstukken Veiligheidsregio IJsselland 2023  pdf 46,8 KB Download
Vaststellen uitvoeringsplannen infovoorziening  pdf 149,0 KB Download
Vaststellen plan van aanpak programma HWBP-KRW  pdf 90,2 KB Download
Vaststellen jaarrekening2023 Sallcon  pdf 55,2 KB Download
Annotatie VNG congres  pdf 50,8 KB Download
Jaarrekening 2023, begrotingswijziging 2024 ontwerpbegroting 2025 OD IJsselland  pdf 44,4 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen