B&W besluiten 11-06-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • mevrouw M.G.M. Engels, loco-gemeentesecretaris

Afwezig

  • de heer G. Grashof, gemeentesecretaris

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 4 juni 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

  • K80: Nieuwsbrief juni 2024 – Voor kennisgeving aan te nemen. 
  • Memo hoofdlijnen akkoord en spreidingswet – Voor kennisgeving aan te nemen.
  • Open brief D66, GroenLinks en PvdA m.b.t. Noordmanshoek - Voor kennisgeving aan te nemen.
  • Memo meicirculaire – Voor kennisgeving aan te nemen.

3. Toezichtjaarverslag en jaarplan privacy en informatieveiligheid

BESLUIT:

  1. Het toezichtjaarverslag over 2023 van de Chief Information Security Officer en de Functionaris Gegevensbescherming vast te stellen;
  2. De gemeenteraad te informeren over het toezichtjaarverslag over 2023 van de Chief Information Security Officer en de Functionaris Gegevensbescherming middels bijgevoegde raadsinformatiebrief;
  3. Het privacy- en informatiebeveiligingsplan 2024 voor kennisgeving aan te nemen.

SAMENVATTING

Om gegevens te beschermen en incidenten te voorkomen, houden de Chief Information Security Officer (CISO) en de Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) toezicht. In het toezichtjaarverslag van 2023 constateren zij de positieve ontwikkelingen en voortdurende aandachtspunten op het gebied van informatiebeveiliging en privacy bij de gemeente Olst-Wijhe. Ze zien dat sommige problemen die ze eind 2022 en 2021 hebben gesignaleerd, zijn opgelost. In 2023 is er, net zoals in voorgaande jaren, hard gewerkt aan het verbeteren van informatieveiligheid en privacy binnen de gemeente. Er zijn daarbij stappen gezet in het verder inbedden van het informatiebeveiliging- en privacymanagement. Bijvoorbeeld bij het inrichten van het proces voor het uitvoeren van DPIA’s (privacy risicoanalyses), het opzetten van een tool voor de registers van verwerkingen en het opstellen van een plan van aanpak voor de implementatie van de Wet Politiegegevens. Een groot deel van de gesignaleerde problemen vraagt echter ook in 2024 nog aandacht. De directie van gemeente Olst-Wijhe onderschrijft de aanbevelingen van de CISO en FG en heeft deze naar acties vertaald in het privacy- en informatiebeveiligingsplan 2024.

4. Principebesluit doorontwikkeling erf naar familie-erf waaronder de realisatie van een levensloopbestendige seniorenwoning aan de Herxen 77 en 77a in Wijhe

BESLUIT:

  1. In principe medewerking te verlenen aan de doorontwikkeling van een erf naar familie-erf waaronder de realisatie van een levensloopbestendige seniorenwoning aan de Herxen 77 en 77a in Wijhe op basis van het Buurtschappenbeleid, onder de voorwaarden dat: 
    • De woning in de lijn van het dorpslint van Herxen wordt gepositioneerd;
    • De provincie akkoord gaat met de ontwikkeling;
    • De cultuurhistorische waarden zoals de lintbebouwing in Herxen behouden blijft zoals opgenomen in de Nota Ruimtelijke kwaliteit;
    • Het landschappelijk inpassingsplan nader wordt uitgewerkt en door de gemeente wordt goedgekeurd. Bij de nadere uitwerking als uitgangspunt te hanteren  dat een levensloopbestendige seniorenwoning wordt gerealiseerd in de vorm van een schuurwoning met een ingetogen volume waarbij de goot- en bouwhoogte beperkt blijven;
    • e. Initiatiefnemers dienen nader te onderbouwen dat aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties wordt voldaan.
  2. De formele procedure voor dit verzoek te starten onder de Omgevingswet onder voorwaarde dat er niet eerder wordt gestart met de planologische procedure totdat de anterieure overeenkomst is overeengekomen met de initiatiefnemers. 

SAMENVATTING

Initiatiefnemers hebben een principeverzoek ingediend voor de doorontwikkeling van een erf naar een familie-erf waaronder de realisatie van een levensloopbestendige seniorenwoning aan de Herxen 77 en 77a in Wijhe op grond van het Buurtschappenbeleid. Het college van B&W besluit onder voorwaarden in principe medewerking te verlenen aan het verzoek om de gewenste ontwikkeling planologisch mogelijk te maken. 

5. Jaarverantwoording Kinderopvang 2023

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de Jaarverantwoording Kinderopvang 2023.
  2. De Jaarverantwoording Kinderopvang 2023 in te dienen bij de Inspectie van het Onderwijs.
  3. De Jaarverantwoording Kinderopvang 2023 toe te sturen aan de gemeenteraad via de lijst van ingekomen stukken.

SAMENVATTING

Volgens de Wet kinderopvang moeten gemeenten jaarlijks verantwoording afleggen over hun taken in het belang van toezicht en handhaving kinderopvang. Hierbij komen vier criteria aan de orde; het juist, actueel en volledig houden van het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), het tijdig afhandelen van aanvragen voor toestemming tot exploitatie en registratie van nieuwe kinderopvangvoorzieningen, het laten uitvoeren van de wettelijk verplichte inspecties door de GGD en het handhavend optreden. 
In 2023 is ons register op orde, zijn alle aanvragen tijdig afgehandeld, is ruim 80% van de geregistreerde kinderopvangvoorzieningen tijdig geïnspecteerd door de GGD en ruim 50% van de geregistreerde gastouders. Dit komt redelijk overeen met het percentage van gemeenten in onze GGD-regio en gemeenten van onze omvang. 
Bij ruim 97% van deze inspecties zijn geen tekortkomingen geconstateerd. Daar waar tekortkomingen wel geconstateerd zijn, zijn deze tekortkomingen na een herstelaanbod opgeheven. 

6. Motie vreemd 12 - Voorbereidingsbesluit Zonneparken Provinciale Staten Overijssel

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de antwoordnota op de motie vreemd 12 - Voorbereidingsbesluit Zonneparken Provinciale Staten Overijssel, zoals openomen in bijlage 2.

SAMENVATTING

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft naar aanleiding van het voorbereidingsbesluit zonneparken een motie vreemd ingediend, waarin hij het college B&W van Olst-Wijhe opriep om met de provincie in gesprek te gaan over de effecten van haar aangepast zonbeleid op onze gemeentelijke doelstellingen voor duurzame energie en de consequenties voor de in ontwikkeling zijnde zonneparken in onze gemeente. Via een brief/antwoordnota informeert het college de gemeenteraad van Olst-Wijhe hoe tot dusver invulling is gegeven aan de motie en over aankomende stappen die wij nog gaan nemen. Aangezien het wijzigen van het beleid voor zonneparken op land nog steeds een lopend proces bij de provincie is, is deze antwoordnota vooralsnog te zien als een tussenstand met informatie over de stand van zaken. 

7. Eerste bestuursrapportage 2024

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de eerste bestuursrapportage 2024 en deze ter kennisname voor te leggen aan de raad;
  2. De raad voor te stellen een begrotingswijziging vast te stellen voor de gesignaleerde budgetontwikkelingen.

SAMENVATTING

In de bestuursrapportage zijn de budgetten voor 2024 geactualiseerd. Het totale resultaat van deze bestuursrapportage is € 720.000 tekort. De raad wordt voorgesteld om dit nu nog niet als extra budget aan te vragen. Vooralsnog gaan we er vanuit dat er op andere budgetten onderuitputting zal zijn waardoor deze kosten kunnen worden opgevangen. Hiermee is het gepresenteerde saldo aan de raad € 0. Tevens is het bestuurlijk dashboard geactualiseerd. Als de raad de eerste bestuursrapportage 2024 vaststelt wordt daarmee de begroting 2024 aangepast.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Toezichtjaarverslag en jaarplan privacy en informatieveiligheid  pdf 84,8 KB Download
Principebesluit doorontwikkeling erf naar familie-erf Herxen 77 Wijhe  pdf 205,9 KB Download
Jaarverantwoording Kinderopvang 2023  pdf 50,5 KB Download
Motie vreemd 12 - Voorbereidingsbesluit Zonneparken  pdf 39,8 KB Download
Eerste bestuursrapportage 2024  pdf 38,4 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen