B&W besluiten 14-05-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer G. Grashof, loco-gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 7 mei 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

  • Concept-planning zomervakantie – voor kennisgeving aan te geven.
  • Memo Ambtelijke bestuurlijke samenwerking – Akkoord
  • Oordeelvormend 10 juni ---> IJssel VTE – Akkoord. 

3. Voortzetten Buurtbemiddeling Olst-Wijhe   

BESLUIT:

  1. Het jaarverslag 2023 van Buurtbemiddeling Olst-Wijhe voor kennisgeving aan te nemen.
  2. In te stemmen met bijgevoegde evaluatie Buurtbemiddeling Olst-Wijhe.
  3. De uitvoering van het convenant voort te zetten met dezelfde partijen voor de periode 1 januari 2024 tot en met 31 december 2029.
  4. Bij de evaluatie van de beleidsnota Integrale Veiligheid 2020 -2024 Buurtbemiddeling als aandachtspunt mee te nemen.
  5. De raad te informeren over het evaluatierapport Buurtbemiddeling Olst-Wijhe door deze op de lijst van ingekomen stukken van de raad te plaatsen.

SAMENVATTING

Buurtbemiddeling is de afgelopen jaren in Nederland uitgegroeid tot een bekende en zeer gewaardeerde dienst. Inmiddels biedt 85% van alle gemeenten Buurtbemiddeling aan. Buurtbemiddeling is een laagdrempelige voorziening waar buren en buurtgenoten hun irritaties en conflicten met elkaar samen kunnen oplossen onder begeleiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Ook in Olst-Wijhe heeft Buurtbemiddeling de afgelopen jaren in allerlei overlastsituaties haar dienst bewezen. Buurtbemiddeling beoogt meer dan alleen het oplossen van conflicten, het vergroot ook de leefbaarheid en veiligheid in buurten, versterkt gemeenschapszin en bevordert de zelfredzaamheid van de burgers.

Sinds 2012 heeft Olst-Wijhe een samenwerkingsverband met Stichting Raster, woningcorporatie SallandWonen en de Regiopolitie IJsselland voor het inzetten van Buurtbemiddeling. Dit samenwerkingsverband loopt af op 31-12-2023. Om Buurtbemiddeling ook daarna voort te kunnen zetten heeft het college besloten om de samenwerking voort te zetten.

4. Schriftelijke vragen de fracties PvdA, GroenLinks en D66 inzake Noordmanshoek 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van de fracties PvdA, GroenLinks en D66

SAMENVATTING

Op grond van artikel 37 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad gemeente Olst-Wijhe hebben de fracties van PvdA, Groenlinks en D66 schriftelijke vragen aan het college gesteld over een vermeend tekort van € 6 miljoen op de grondexploitatie Noordmanshoek. Het college heeft ingestemd met de beantwoording van de schriftelijke vragen en zal de fracties hiervan op de hoogte stellen.

5. Cofinanciering LEADER aanvragen april 2024 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met een bijdrage van € 13.581,- als cofinanciering voor het LEADER-project Pannaveld SPOC Wijhe en deze bijdrage ten laste te brengen van de Investeringsreserve De Kracht van Salland.
  2. In te stemmen met een bijdrage van € 15.566,- als cofinanciering voor het LEADER-project Welsumerhof en deze bijdrage ten laste te brengen van de Investeringsreserve De Kracht van Salland.
  3. Aanvragers via een beschikking te informeren over het besluit.
  4. De raad te informeren over de onttrekking uit de Investeringsreserve De Kracht van Salland voor de cofinanciering van de LEADER-projecten Pannaveld SPOC Wijhe en Welsumerhof.

SAMENVATTING

Onze gemeente heeft in april 2024 twee aanvragen in het kader van het LEADER-programma De Kracht van Salland ontvangen. Aan de gemeente wordt een cofinanciering voor deze projecten gevraagd. Het gaat om het project Pannaveld SPOC Wijhe en Welsumerhof. Na positieve advisering van de Lokale Actie Groep (LAG) LEADER zijn deze aanvragen voor gemeentelijke cofinanciering aangevraagd. Het college heeft besloten deze toe te kennen.

In 2023 is het huidige LEADER-programma De Kracht van Salland van start gegaan. Aanvragen in het kader van dit programma kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een voorwaarde voor deze aanvragen is dat zij een cofinanciering geregeld moeten hebben bij de gemeente waar het project plaatsvindt. Een brief van toezegging moet meegezonden worden bij de aanvraag. Cofinanciering vindt plaats in de vorm van subsidietoekenning. 

Projecten krijgen een maximale bijdrage van de gezamenlijke overheden van 50% in hun project. Deze overheidsbijdrage bestaat uit 50% EU-middelen, 25% provinciale middelen en 25% middelen van gemeenten en eventueel waterschap. Projectaanvragers zorgen zelf voor minimaal 50% eigen financiering.

 

 

 

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Voortzetten Buurtbemiddeling Olst-Wijhe  pdf 44,0 KB Download
Schriftelijke vragen de fracties PvdA, GroenLinks en D66 inzake Noordmanshoek  pdf 32,6 KB Download
Cofinanciering LEADER aanvragen april 2024  pdf 47,4 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen