B&W besluiten 01-10-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer G. Grashof, gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

  • de heer M. Blind, wethouder 

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 24 september 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

Ter kennisgeving:
- Landelijke monitor voortgang woningbouw, VNG – Voor kennisgeving aan te nemen.
- ROB-Nieuwsbrief – Voor kennisgeving aan te nemen. 

Ter bespreking:
- Activiteiten rondom 80 jaar Vrijheid – Voor kennisgeving aan te nemen.
- Procesupdate Regio Deal Regio Zwolle – Voor kennisgeving aan te nemen.
- Verkenning ombuigingsmaatregelingen GR-en – Akkoord 
- Memo kostprijsonderzoek Wmo begeleiding -32950-2024 – Voor kennisgeving aan te
  nemen. 
- Memo met toelichting op handelingskader en concept handelingskader – Akkoord. 

3. Bijdrage van gemeente Olst-Wijhe aan 1001 hectare kruidenrijk grasland 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met het voorstel om boeren in Olst-Wijhe de mogelijkheid te geven om maximaal 6 ha kruidenrijk grasland te realiseren voor een gereduceerd tarief.
  2. Hiervoor € 10.000,- beschikbaar te stellen. Van dit bedrag wordt €5.000,- gedekt uit het budget voor Klimaatadaptatie en €5.000,- uit het budget van Ruimtelijke ordening algemeen.
  3. De raad te informeren via de raadsnieuwsbrief. 

SAMENVATTING

In 2020 zijn LTO Nederland en Urgenda gestart met ‘1001hectare’, een initiatief gericht op kruidenrijkdom in grasland. Het doel van het initiatief is om boeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met kruidenrijk grasland, zodat uiteindelijk zo veel mogelijk boeren de stap gaan zetten van regulier (monocultuur) grasland naar kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland heeft ten opzichte van regulier grasland een positief effect op bodem, klimaat, waterberging en biodiversiteit én het biedt een afwisselender beeld.  Momenteel is er geld vanuit provincies en LVVN beschikbaar gesteld aan dit initiatief, waardoor boeren in het hele land een aanvraag kunnen doen voor zaaigoed voor maximaal 3 hectare kruidenrijk grasland. De prijs van het zaaigoed is nagenoeg gelijk aan dat van reguliere grasmengsels. In het voorjaar van 2024 is gemeente Olst-Wijhe door LTO gevraagd ook een bijdrage te leveren aan het initiatief. De gemeente heeft besloten het initiatief te ondersteunen, waardoor boeren in onze gemeente og eens 3 hectare grasland extra kunnen inzaaien en dus voor maximaal 6 hectare aan zaaigoed voor kruidenrijke grasmengsels kunnen aanschaffen. 

4. Mozaïek Tellegenschool 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met verplaatsing van één deel van het mozaïek naar het nabijgelegen park, zoals aangeboden door de ontwikkelaar. De gemeente zorgt hierbij voor plaatsing van een informatiebord over het mozaïek. Indien de nazaten van de kunstenaar of de Historische Vereniging Wijhe zelf voor verplaatsing van het gehele werk naar een nieuwe locatie zorgen, dan biedt de gemeente aan om tijdelijke opslagruimte te regelen gedurende maximaal 6 maanden.
  2. Dit te communiceren met de ontwikkelaar, de Historische Vereniging Wijhe, nazaten van de kunstenaar en het algemeen publiek. 

SAMENVATTING

Op de buitengevel van de Tellegenschool bevindt zich een dieren-mozaïek, welke in 1960 gemaakt is voor de gevel van het toenmalig kindercentrum de Bieënkorf. In 2010 is het werk door de gemeente geschonken aan de Tellegenschool. Later werd de gemeente de eigenaar van het pand met dit mozaïek, welke nu op de planning staat om gesloopt te worden en plaats te maken voor nieuwbouw.

Het college stemt in met verplaatsing van één deel van het mozaïek naar het nabijgelegen park, zoals aangeboden door de ontwikkelaar. De gemeente zorgt hierbij voor plaatsing van een informatiebord over het mozaïek. Indien de nazaten van de kunstenaar of de Historische Vereniging Wijhe zelf voor verplaatsing van het gehele werk naar een nieuwe locatie zorgen, dan biedt de gemeente aan om tijdelijke opslagruimte te regelen gedurende maximaal 6 maanden. Dit wordt gecommuniceerd met de ontwikkelaar, de Historische Vereniging Wijhe, nazaten van de kunstenaar en het algemeen publiek. 

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Bijdrage van gemeente Olst-Wijhe aan 1001 hectare kruidenrijk grasland  pdf 71,9 KB Download
Mozaïek Tellegenschool  pdf 46,5 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen