B&W besluiten 22-10-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer G. Grashof, gemeentesecretaris
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 15 oktober 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

  • K80: Nieuwsbrief oktober 2024 – Voor kennisgeving aan te nemen.
  • Overzicht K80 subsidies – Voor kennisgeving aan te nemen. 
  • Memo aanwijzingsbesluit vuurwerkregulatie in OW – Akkoord. 

3. Adviesverzoek over het conceptverzoek omgevingsvergunning (ver)nieuwbouwplannen voor de Lierderholthuisweg 15 in Wijhe 

BESLUIT:

Het bevoegd gezag, de provincie Overijssel, te adviseren om in principe medewerking te verlenen aan het conceptverzoek, onder de voorwaarden zoals opgenomen in de memo die is bijgevoegd bij dit advies.

SAMENVATTING

De omgevingsdienst IJsselland heeft, namens het bevoegd gezag, de provincie Overijssel, een adviesverzoek gedaan over het conceptverzoek omgevingsvergunning (ver)nieuwbouwplannen Lierderholthuisweg 15 in Wijhe. Het college van  burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe geeft onder voorwaarden een positief advies.

4. Aanwijzing ambtenaar van de burgerlijke stand

BESLUIT:

Naomi Snoijer-Teunis aan te wijzen als ambtenaar van de burgerlijke stand met terugwerkende kracht per 1 september 2024 voor de gemeente Olst-Wijhe.

SAMENVATTING

Op 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking getreden. De Wnra regelt dat ambtenaren zoveel mogelijk dezelfde rechten en plichten krijgen als werknemers in het bedrijfsleven. Zowel de ambtenaar van de burgerlijke stand als de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in dienstverband vallen vanaf 1 januari 2020 onder het privaatrechtelijke arbeidsrecht. Op grond van deze wet wordt met (buitengewone) ambtenaren van de burgerlijke stand voortaan niet alleen een arbeidsovereenkomst gesloten, maar moeten zij ook worden aangewezen als (buitengewone) ambtenaren van de burgerlijke stand.

5. Aanwijzing buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand

BESLUIT:

Sietske Aleida Elisabeth Poepjes aan te wijzen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand met terugwerkende kracht per 9 juli 2024.

SAMENVATTING

Per 9 juli 2024 is mevrouw Sietske Aleida Elisabeth Poepjes, burgemeester van Olst-Wijhe, aangewezen als ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Olst-Wijhe. Met dit voorstel wordt haar aanwijzing omgezet in buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand met terugwerkende kracht per 9 juli 2024.   
 

6. 2e Bestuursrapportage 2024

BESLUIT:

In te stemmen met de 2e bestuursrapportage 2024 en de begrotingswijziging en deze ter vaststelling voor te leggen aan de raad.

SAMENVATTING

Het saldo van de 2e bestuursrapportage is met ruim € 1,5 miljoen positief. Dit komt vooral doordat de normvergoeding voor de opvang vluchtelingen hoger is dan de kosten die zijn gemaakt. Dit is een eenmalig voordeel. De normbedragen zijn in 2025 lager, waardoor het grote voordeel vervalt. Ook is de uitkering uit het gemeentefonds toegenomen, maar staan er hogere uitgaven aan de bijstandsuitkeringen en jeugdhulp tegenover. Ook dit betreft incidentele voordelen. De financiële uitdaging voor 2026 en verder blijft daarmee staan.

7. Voorstel tot vaststelling van het aanwijzingsbesluit ex artikel 2:42 van de Algemene plaatselijke verordening

BESLUIT:

In te stemmen met het aanwijzingsbesluit ex artikel 2:42 van de Algemene plaatselijke verordening voor het aanwijzen van plakplaatsen voor het aanbrengen van meningsuitingen en niet-commerciële bekendmakingen.

SAMENVATTING

Tot nu toe was het verboden om zonder schriftelijke toestemming van de gemeente politieke (posters en) reclameborden op openbare plekken te plaatsen, maar dit werd vaak gedoogd. Met de nieuwe regels krijgen politieke partijen nu vooraf toestemming om sandwich- en driehoeksborden te plaatsen, zolang ze zich aan de voorwaarden houden. Deze borden mogen worden neergezet vanaf de dag na de kandidaatstelling tot maximaal één week na de verkiezingsdag. Ze mogen alleen aan lantaarnpalen worden geplaatst en het is verboden om ze te plaatsen voor of rondom verkeersborden, verkeerslichten, of binnen 5 meter van rotondes, kruisingen of splitsingen van wegen. Voor het plaatsen van borden op particulier terrein, zoals in weilanden of schuren, blijft ook schriftelijke toestemming van de eigenaar vereist.
 
De gemeente wil met deze regels ervoor zorgen dat iedereen zijn politieke boodschap kan delen, terwijl de straten netjes blijven. Met het nieuwe besluit kunnen politieke partijen hun borden nu plaatsen zonder de eerdere beperkingen wat betreft aantallen en locaties. Zolang de plaatsing en tijdsduur binnen de gestelde regels vallen, zijn er geen beperkingen op het aantal borden.
 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Adviesverzoek omgevingsvergunning (ver)nieuwbouwplannen Lierderholthuisweg  pdf 51,5 KB Download
Aanwijzing ambtenaar van de burgerlijke stand  pdf 34,3 KB Download
Aanwijzing buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand  pdf 35,2 KB Download
2e Bestuursrapportage 2024  pdf 71,9 KB Download
Voorstel tot vaststelling aanwijzingbesluit APV  pdf 73,7 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen