B&W besluiten 15-10-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer G. Grashof, gemeentesecretaris
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 

Afwezig

  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 7 oktober 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

INGEKOMEN:

  • Ter Kennisname:
    - Voorkeurslocatie nieuwe huisvesting Collectie Overijssel – Voor kennisgeving aan te 
      nemen.
    - Vergaderschema gemeenteraad – Voor kennisgeving aan te nemen. 

    Ter Bespreking:
    - Schema deadlines aanleveren raadstukken icm voor bespreken raadstukken in
       college – Voor kennisgeving aan te nemen. 

3. Ledenraadpleging inzet Cao Gemeenten 2025-2026 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de arbeidsvoorwaardennota 2025-2026 van de VNG voor de komende onderhandelingen voor de Cao Gemeenten met daarbij de volgende stemverklaring af te geven:  
    ‘De gemeente Olst-Wijhe (lid van de K80) stemt voor de voorgestelde aanpassing van de Cao. Echter constateren wij - als kleine gemeenten - dat de ingrepen in de salarisschalen vanaf schaal 13, het gat tussen de verschillende salarissen die in kleine en grote gemeenten worden betaald, groter maken. De salarissen van onze medewerkers kunnen al niet concurreren met de salarissen van medewerkers van, vaak naastliggende, grotere gemeenten die hetzelfde werk doen. De huidige krappe arbeidsmarkt is een reden te meer dat het voor onze gemeente bijzonder moeilijk is om medewerkers te werven en te behouden. Aanpassing van het loongebouw is wat ons betreft noodzakelijk. Wij roepen u daarom op om hierop in te zetten.’

  2. De waarnemend gemeentesecretaris machtigen om de stem namens de gemeente uit te brengen.

SAMENVATTING

Het college voor arbeidszaken bepaalt bij de start van de onderhandelingen over de Cao
Gemeenten de inzet namens de gezamenlijke werkgevers. De arbeidsvoorwaardennota 2025-2026 omvat deze inzet. Hierover wordt een ledenraadpleging gehouden. Het college van B&W heeft ingestemd met deze arbeidsvoorwaardennota en vraagt aandacht voor de inzet op verbetering van het loongebouw voor kleinere gemeenten gelet op de krappe arbeidsmarkt. 

4. Algemene subsidieverordening gemeente Olst-Wijhe 2024 

BESLUIT:

  1. De raad van de gemeente Olst-Wijhe voor te stellen om:
  2. De Algemene subsidieverordening gemeente Olst-Wijhe 2024 per 1 december 2024 vast te stellen;
  3. De Algemene subsidieverordening Olst-Wijhe (mei 2013) per 1 december 2024 in te trekken.

SAMENVATTING

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de Algemene subsidieverordening gemeente Olst-Wijhe 2024 per 15 oktober 2024. Deze beslissing is genomen om de huidige Algemene subsidieverordening gemeente Olst-Wijhe vastgesteld in mei 2013 te actualiseren aan de hand van het vastgestelde beleid harmonisering subsidiebeleid Secundaire Voorzieningen en de model ASV van de VNG uit 2019. Het beoogde resultaat is de vaststelling van de Algemene subsidieverordening gemeente Olst-Wijhe 2024.

5. Stand van zaken en hoe verder met de Energie Neutrale Kernen 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de stand van zaken en het vervolg van de routekaart Energie Neutrale Kernen.
  2. In te stemmen met de vernieuwde opzet om te komen tot energie neutraal Olst-Wijhe in 2050.
  3. De kosten (25.000,-) voor de ondersteuning voor de komende vijf van de werkgroepen kunnen gedekt worden uit de klimaatmiddelen

SAMENVATTING

In 2017 is de routekaart energie neutrale kernen vastgesteld met als doel energieneutrale kernen in 2050. Van daaruit gingen we in gesprek met de kernen in onze gemeente. Vijf kernen gaven aan zich in te willen zetten om hun (leef)omgeving te verduurzamen. Bestaande werkgroepen duurzaamheid (hierna te noemen werkgroepen) en nieuw opgerichte werkgroepen gingen vol enthousiasme van start. Zij stelden zichzelf als tussen doel: “Aardgasvrij in 2030”. Gebleken is dat het energie neutraal worden of maken van een kern of wijk veel complexer is dan in 2017 gedacht, dit geldt ook voor het tussendoel “Aardgasvrij in 2030”. Daarom hebben we  samen met de werkgroepen onderzocht hoe we gezamenlijk een bijdrage kunnen leveren aan de route naar energieneutraal Olst-Wijhe in 2050 en hoe we duiding kunnen geven aan ieders rol hierin. Dit heeft geleid tot een nieuwe opzet waarbij we samen met de werkgroepen de kernen faciliteren met vier keer per jaar gezamenlijke bijeenkomsten en tweemaal per jaar een thematische bijeenkomst te organiseren.

6. Vaststellen subsidieregelingen voor Primaire Voorzieningen en Secundaire Voorzieningen  gemeente Olst-Wijhe 2025 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de subsidieregeling voor Primaire Voorzieningen gemeente Olst-Wijhe 2025 per 1 december 2024.
  2. In te stemmen met de subsidieregeling voor Secundaire Voorzieningen gemeente Olst-Wijhe 2025 per 1 december 2024.
  3. In te stemmen met het intrekken van de beleidsregels subsidieverstrekking 2024.

SAMENVATTING

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de subsidieregeling voor Primaire Voorzieningen gemeente Olst-Wijhe 2025 en de subsidieregeling voor Secundaire Voorzieningen gemeente Olst-Wijhe 2025 per 15 oktober 2024. Deze beslissing is genomen om de harmonisering van het subsidiebeleid voor Secundaire Voorzieningen te vertalen naar een nieuwe subsidieregeling voor Secundaire Voorzieningen. Daarnaast gelden de beleidsregels subsidieverstrekking 2024 voor één jaar en vervallen op 31 december 2024. Nu voorgesteld wordt om de ASV te actualiseren worden deze beleidsregels vervangen door de subsidieregeling voor Primaire Voorzieningen gemeente Olst-Wijhe 2025.
Het beoogde resultaat is de vaststelling van de subsidieregelingen voor Primaire Voorzieningen gemeente Olst-Wijhe 2025 en voor Secundaire Voorzieningen gemeente Olst-Wijhe 2025.

7. Schriftelijke vragen n.a.v. verkeersbesluit fysieke afsluiting Rozenkampsweg 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van de fracties VVD en Gemeentebelangen Olst-Wijhe over de kapvergunningen. 

SAMENVATTING

Op 4 oktober 2024 ontvingen we de schriftelijke vragen van de fracties van de VVD Olst-Wijhe en  Gemeentebelangen-fractie Olst-Wijhe over bomenkap en aanplant. Dit naar aanleiding van een krantenartikel in de Stentor en een brief die zij van een drietal bezorgde inwoners hebben ontvangen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Ledenraadpleging inzet Cao Gemeenten 2025-2026  pdf 45,0 KB Download
Algemene subsidieverordening gemeente Olst-Wijhe 2024  pdf 50,2 KB Download
Stand van zaken en hoe verder met de Energie Neutrale Kernen  pdf 53,5 KB Download
Vaststellen subsidieregelingen voor Primaire Voorzieningen en Secundaire Voorzieningen gemeente Olst-Wijhe 2025  pdf 50,2 KB Download
Schriftelijke vragen n.a.v. verkeersbesluit fysieke afsluiting Rozenkampsweg  pdf 33,1 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen